Logboeken

Kalender

« Augustus 2018 »
MDWDVZZ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zoeken

 

Laatste Berichten

 • kerstboodschappen voorbij
  28 December 2006 - 11:46
 • Kerstboodschappen laatste kans
  26 December 2006 - 12:43
 • Kerstboodschappen in desolate sfeer
  24 December 2006 - 13:25
 • Kerstboodschappen verhuizen
  23 December 2006 - 13:06
 • Kerstboodschappen langs de weg
  22 December 2006 - 16:47
 • Uitnodiging Premiere KERSTBOODSCHAPPEN
  20 December 2006 - 12:17
 • Kerstboodschappen - drive in bioscoop bij RANZIJN
  19 December 2006 - 11:59
 • KERSTBOODSCHAPPEN de film
  15 December 2006 - 10:00
 • Kerstpuzzle
  13 December 2006 - 21:34
 • Burgemeester brengt Kerstboodschap ...
  11 December 2006 - 16:14
 • kerstboodschappenfilms stromen binnen
  7 December 2006 - 11:21
 • Nog een betekenis
  5 December 2006 - 12:57
 • Betekenis woord ''kerstboodschappen"
  5 December 2006 - 12:44
 • De kerstfilms komen binnen...
  4 December 2006 - 15:58
 • Waar blijven jullie Noord-Hollanders?
  1 December 2006 - 12:40
 • Start KERSTBOODSCHAPPEN
  30 November 2006 - 15:46
 • kerstboodschappen voorbij

  Reactie op artikel in NHDB over kunstproject ‘kerstboodschappen’

  Projecties van een calculerend recensent.

  Onlangs gaf oud burgermoeder van Alkmaar Marie van Rossen in de uitkijktoren Orbino een interview, waarin zij pleitte voor avant-garde kunst die mag mislukken. Deze wijsheid is een van haar burgers niet gegeven. Nooit wind ik mij op over een lokale krant, maar de feitelijke onjuistheden en bewuste omissies in dit artikel, waarin impliciet mijn integriteit ter discussie staat, nopen mij te reageren. Dan heb ik het over het artikel van Martien Douw over het project ‘Kerstboodschappen’, een film samengesteld uit homevideo’s over de kerst, die enkele avonden op twee locaties langs de N242 in een drive in bios is vertoond.

  Onderhavige journalist informeerde op kerstavond vriendelijk hoeveel kerstfilms door Noord-Hollanders zijn ingezonden. Het correcte antwoord van 25 films is de lezers van deze krant onthouden. De recensent kan wel tellen en telde de namen op de titelrol, maar wil niet weten dat de filmclubs NH wel voor 10 films staan. Ook hebben sommige mensen films uit meerdere jaren ingeleverd. Hij houdt sowieso meer van rekenen dan van kijken: ‘de respons ronduit teleurstellend op een regio met 250.000 inwoners’?? Wat stelt hij zich dan voor; als één procent had gereageerd had ik 2.500 films kunnen monteren in een paar dagen. Natuurlijk waren 40/50 films leuker geweest. Maar het bleek al gauw dat mensen wel vaak films hadden over Sinterklaas of de vakantie, maar nauwelijks over de kerst. Het was toch een vreemde concessie geweest als ik omwille van de kwantiteit films met een ander thema dan de kerst had verzameld. Bovendien twijfelt de journalist aan de vijver waar ik de films uit gevist zou hebben, bij het horen van de Amerikaanse taal in een filmpje. De kosmopolitische instelling van zijn provinciegenoten, die wel eens Brabantse wortels hebben of kerst vieren met kleindochter in Amerika, is deze lokale journalist kennelijk vreemd.

  Ook een welbewuste omissie is het niet vermelden van de eerste locatie, het parkeerterrein van Ranzijn tuin en dier, waar gedurende drie koopavonden bezoekers die nog inderhaast een kerstboom kochten, een glimp of meer opvingen van de kerstfilm.
  Het was al heel lang bekend dat omwille van de verkeersveiligheid bewegende beelden niet zichtbaar van de snelweg te zien mochten zijn. Vier avonden drive in bios op het zand van het viaduct in aanbouw op de Nollen, in de letterlijke marge van de N242, is een extra dimensie aan en zinnige invulling van de opdracht. Op de twee kerstdagen kwamen er tientallen passanten kijken op dit verlaten oord.
  Maar de journalist had liever gezien dat ik was afgehaakt, en beticht mij van het willen laten ‘roken van de kachel’. Overigens verwacht ik van een schrijvend journalist dat hij zijn Nederlandse gezegden op orde heeft, en hoop dat desondanks zijn schoorsteentje blijft roken.
  In zijn romantische visie zou ik als kunstenaar me hebben moeten terugtrekken en op een houtje bijten omdat mijn oorspronkelijke idee – projecties gericht op de file - niet mocht worden uitgevoerd. Deze journalist ziet de kunstenaar liever heroïsch consequent veiligheid, automobilisten en opdrachtgevers tarten. Eerlijk gezegd zou ik gerenommeerde architecten en kunstenaars die in de openbare ruimte werken, en hun oorspronkelijke idee bijstellen door de interactie met de werkelijkheid, de kost niet willen geven. Dat is ook juist het avontuur van het werken in Orbino, in een kort tijdsbestek in een hogedrukpan van verwachtingen en ambities. Dat die niet allemaal voor iedereen navolgbaar zijn of aan de smaak voldoen, het zij zo.


  Frederieke Jochems
  28-12-2006

     Frederieke - 28 December 2006 - 11:46

  Kerstboodschappen laatste kans

  Vanavond, tweede kerstdag, worden de kerstboodschappen voor het laatst vertoond. Nog een keer het doek omspannen, takelen, rechthangen, de beamer afstellen. En wachten in de kar met lekke band. We kunnen in ieder geval de weergoden bedanken, voor de niet te dichte mist, geen regen, aanvaardbare wind en het uitblijven van vorst.
  En dan is het inpakken en wegwezen. Het is nog te vroeg om de balans op te maken van dit project, waarin zit de kwaliteit, wat had er beter gekund, het concept? de film? de publieksdeelname? de vertoning?
  Toch denk ik dat de opdrachtgevers van Alkmaar, Noord-Holland en de N242 tevreden kunnen zijn, alles wat is beoogd is waargemaakt, en ieder in de regio heeft wel iets gehoord, gezien, gelezen over deze ongewone kerstboodschappen.

     Frederieke - 26 December 2006 - 12:43

  Kerstboodschappen in desolate sfeer

  De drive in bioscoop heeft een avond goed gefunctioneerd. In een vochtige atmosfeer ratelde de beamer rustig door, was de film in de donkerte briljant te zien, en reden auto's en fietsers af en aan. In een schaftkeet, een gele dependance van orbino, was het voor de operateurs aangenaam toeven met een patatje en leesmappen. We hebben routine nu met op en afbouw, en hopen dat de automobilisten en fietsers deze afgelegen plek de komende avonden weten te vinden. Ik trek mijn warme pak weer aan en zit op wacht.

     Frederieke - 24 December 2006 - 13:25

  Kerstboodschappen verhuizen

  Gisteravond de laatste avond op het parkeerterrein van Ranzijn, de projectie van de kerstfilm. Nu waren er gericht bezoekers die het hadden van radio of krant, en er waren hoofdrolspelers gekomen die zichzelf terugzagen op groot doek. Een kind wilde de film keer op keer zien. Vanavond is de film te zien op een lege zandvlakte bij het viaduct in aanbouw op de z.g. Nollen. Met goede moed bouwen we daar de techniek op en kleumen daar voor de kunsten.

     Frederieke - 23 December 2006 - 13:06

  Kerstboodschappen langs de weg

  Er zijn twee avonden kerstfilm gedraaid nu. Vreemde ervaring. De eerste avond op een verlaten uithoek van het parkeerterrein - de premiere - en nu pal voor de ingang. Onschuldige passanten die nog op de valreep hun kerstboom moeten kopen, kijken verbaasd op, spoeden zich naar de winkel, en komen met volle karren weer terug. Sommigen gaan er even voor zitten, op de motorkap van de auto. Het weer is nog steeds gunstig; niet te koud, geen regen. Ook komen er enkelingen speciaal voor de film; ze hebben het gehoord op de radio. Einde avond is het het drukst, jongeren die spaflesjes vervaarlijk dichtbij het scherm gooien, een bewoner van de Omval die het geluid wel kan dromen. En wij bereiden ons voor op een laatste avond bij Ranzijn. Hoe zal het gaan in zandvlakte bij de Nollen? We houden u op de hoogte. Of kom maar kijken: een duidelijke lichtkrant op de berg geeft de richting in de donkere kerstdagen.

     Frederieke - 22 December 2006 - 16:47

  Uitnodiging Premiere KERSTBOODSCHAPPEN

  Vndaag een spannende dag. Eerst kwam reporter Bart Breukel van RTVNH radio. Voor het programma De ochtend kwam hij langs in Orbino, hij kreeg een preview van de kerstfilm, en vroeg naar de achtergrond van het project en de favoriete gedeelten van de film.
  Ook is er een aankondiging in NRC.next. Dus: hopelijk weet ieder nu van de drive in bioscoop, en komt iedereen vanavond naar de premiere van KERSTBOODSCHAPPEN. Wees welkom.
  Dan zijn de zorgen 'hoe komen we aan genoeg filmpjes, welke beelden gaan we gebruiken, wat wordt de lijn in de film, waar gaan we veilig projecteren, houdt het weer zich', voorbij, en gaat het erom: wie komt er kijken en wat vinden jullie ervan???
  tot vanavond...


     Frederieke - 20 December 2006 - 12:17

  Kerstboodschappen - drive in bioscoop bij RANZIJN

  Vanavond de try out. We gaan proberen de film KERSTBOODSCHAPPEN te projecteren op het parkeerterrein langs de weg, zonder dat de passerende auto's het mogen zien. De beamer projecteert door een gat vanuit een ekotoilet, het scherm staat geklemd in een steiger, en voor de automobilisten zijn er parkeervakken. Groot geluk is het prachtige weer; geen wind en regen, en niet te koud. Nu maar hopen dat het beeld zichtbaar is, tussen het omgevingslicht van winkel, lantaarns en verkeer. De film zelf is af. We gaan het zien.

     Frederieke - 19 December 2006 - 11:59

  KERSTBOODSCHAPPEN de film

  Intieme kerstfilms uit huiselijke kring als droombeelden langs de N242
  Hoe gaat dat er uit zien?

  Tientallen Noord-Hollanders stuurden hun homemovies en oude kerstfilmpjes in. We zien hoe zij kerst vieren met elkaar. Feestelijk gedekte tafels, het zoeken naar een geschikte kerstboom, een keuken in rep en roer. Gehaktballen draaien in de jaren zeventig, schaaltjes met meloen en ham in de jaren tachtig, kalfsmedaillons in de eenentwintigste eeuw. Meisjes dansen bij de kerstboom eind zestiger jaren, de jonge vader met een losgestroopte das kijkt toe. Een kind krijgt een reeks roze kleren cadeau, een stel pakt hun kerstpakket uit, ze krijgen een theepot.
  Sommige beelden bewegen zoekend, over een smaakvol gedekte tafel, langs een kerststal, rondom de sneeuw bij de Omval. Soms zet de vader of de gastvrouw het statief met camera op een vaste plek in een hoek. We zien gasten binnenkomen, elkaar eet smakelijk wensen, musiceren en dronken dansen. Ondertussen slaapt een kerstkind in een wieg, vliegt er een engel boven Schagen, en kiepert een vrouw haar soepballen op het bord van haar echtgenoot of broer. En dan eindigt het, met de afwas en een boom in lichterlaaie, maar gelukkig komt net de brandweer voorbij ...     Frederieke - 15 December 2006 - 10:00

  Kerstpuzzle

  Monteren is passen en meten, knippen en plakken, en in dit geval puzzelen; met ongelijke stukjes uit verschillende puzzles. en daar weer een puzzle van maken die een nieuw beeld, een spiegelbeeld, een oplossing biedt!
  stukjes uit 1967, 1976, 1988, 1998, 2003, 2006, met gedekte tafels, kerstbomen, sneeuw, proosten, fonduen, etc.
  in een groot filmkerstfeest

  het is nu 10 uur 's avonds,
  wij verlaten onze wankele containertoren
  tot morgen

     Frederieke - 13 December 2006 - 21:34

  Burgemeester brengt Kerstboodschap ...

  Vandaag een turbulente dag. Na enige stroomperikelen zijn we de middag bezocht door hoog bezoek. Om te beginnen Lino Hellings, de nieuwe kunstenares voor ORBINO in maart.
  Burgemeester van Rossen had ORBINO gekozen als een van de vijf lokaties waar zij geinterviewd wilde worden. Met twee interviewers, haar gemeentevoorlichter en een fotograaf in haar kielzog, nam zij plaats voor het beslagen raam, en pleitte voor kunst welke controverse oproept en verbindingen maakt tussen high en low culture in Alkmaar. Alles is gefilmd door ORBINO huisfilmer Andras Hamelberg, en die werd weer gefilmd door amateurfilmer Theo Mossink, net aanwezig om zijn kerstfilms uit Beverwijk en Amerika langs te brengen. Beelden ui 1967 en 2004. De montage vordert; kerstengelen, kerstmaaltijden, kerstcadeau's en kerstkinderen, we gaan het zien op groot scherm bij ....

     Frederieke - 11 December 2006 - 16:14

  kerstboodschappenfilms stromen binnen

  Gisteren een bijzonder drukke dag.

  ochtend
  vergadering met de wegenbouwers en de provincie Noord Holland. We gaan op onderzoek naar een geschikte plek voor de projectie van de film 'KERSTBOODSCHAPPEN'
  op de foto een mogelijke bios op deze landtong nabij de N242  middag
  TV-opnames van het programma VAN ZUKS DUS. van heinde en verre (Amsterdam, Akersloot, Heiloo) kwamen mensen hun filmpjes brengen; uit 2003 en 1989.
  Uitzending vanavond om 20.15 en herhaling elk uur!

  avond
  bezoek van vertegenwoordigers van de Noord Hollandse Filmclubs. Zij hebben de moeite getroost een compilatieband samen te stellen met tien mooie echte 'Kerstboodschappen'films; een zwevende engel boven Schagen, een pratende Kerstman, veel sneeuw en dansende kerstvrouwtjes. een welkome aanvulling op de huiselijke taferelen.

     Frederieke - 7 December 2006 - 11:21

  Nog een betekenis

  3e hit op Google:

  letterlijk: wie sjouwt er nog met zijn kerstboodschappen??

  "Jahaaa, goed he?? Ikke ben slim geweest. Omdat ik geen zin heb, om mijn kerstboodschapjes op de fiets te doen, moest ik toch hier naar de Appie Heijn, om de hoek. Maar ja, daar is het weer r.te druk natuurlijk en ik had ook geen zin om lang in de rijen te staan, weer zo onwijs vroeg op, om naar de slager en alles te gaan.... Dus wat heb ik gedaan?? Ik heb alles via internet bij Albert besteld. Ha, echt alles!!! Dus zelfs de kip, die de oven in gaat. Nou, ik ben helemaal stressvrij nu!! Gemak dient de mens toch?? Tip voor anderen misschien? Voor de zwangeren onder ons eventueel??? Oke, ik geef het toe, ik ben wel 6 euro meer kwijt, dan wanneer ik gewoon naar Appie zou gaan, maar ja, het scheelt een hoop tijd en (ik háát boodschappen doen,zeker op zulke dagen)ellende. Met onze verjaardagen heb ik het voor het eerst gedaan bij die service. Heel handig hoor. Aangezien wij maar 1x per jaar onze verjaardag vieren (vieren het met zijn drietjes tegelijk, Lucas heeft wel het alleenrecht op zijn verjaardag, de bofkont hahaha), mochten we wat meer kopen vonden we zelf, dus liet ik het bezorgen. Is goed bevallen, dus doen we het weer.
  Het valt me op, dat ik het zelfs zit te verdedigen hier (deed ik ook al toen mijn moeder belde....), alsof ik zo´n luilak ben, wat graag met geld smijt ofzo. Valt mee, valt mee.... Het is in ieder geval dé tip van deze kerst, vond ik zelluf...
  Zo weer op naar een heldendaad, zoefff SuperMoooo"

     Frederieke - 5 December 2006 - 12:57

  Betekenis woord ''kerstboodschappen"

  Vanochtend super-8 film uit 1976 opgehaald uit Assendelft. Prachtige beelden van het draaien van gehaktballen, een verwachtingsvol gedekte tafel, proosten onder de kerstboom, en zelfs de afwas is uitvoerig gedocumenteerd!

  Nu wil ik eens ingaan op de betekenis(sen) van het woord ''Kerstboodschappen".
  Zowel de paus, de koningin als de commercie houden zich er mee bezig.

  Bovenaan in Google het volgende bericht:

  Kerstboodschappen
  Wijde Blik 2003
  Ieder jaar als ik met kerstmis iets wil zeggen, wil ik beginnen, merk ik met: Jezus er wordt zoveel gezegd, zoveel aan negatieve dingen, men hoort zo veel, Jezus wat ben ik onwaarachtig in de wijdere kringen om me heen.
  Waar gaat dit heen, hoe ver al die talloze verkeerde verhoudingen, wat doe ik ze aan? En ik zel-luf, wat heb ik ervan gemaakt? Jezus liefde! Men hoort zoveel kritiek, dat ik zelf zin heb te zwijgen.
  Zal ik toch spreken met kerstmis? Waar staan we, hoe verminkt ben ik innerlijk, vervuild, wat deed ik met de mensen vlakbij me? vies!!!!
  Ik wens u goede en bewuste kerstdagen.

     Frederieke - 5 December 2006 - 12:44

  De kerstfilms komen binnen...

  Vandaag is Orbino vol in bedrijf. Mensen hebben gereageerd op de 'hulplijn' op de Noord Hollandse radio RTVNH, en die films gaan we halen. Ook worden er vanuit verschillende windstreken super-8 films gestuurd. We weten nu al dat er films uit 1978 en 1976 te zien zullen zijn! Vanmiddag is een journalist van het Noord Hollands Dagblad langs geweest, hij zal in zijn artikel voor de Alkmaarse Courant van a.s. donderdag aandacht besteden aan Orbino en Kerstboodschappen. Dit recente fenomeen; locatiegebonden kunstprojecten met een sterk sociale inslag, daar is Orbino een goed voorbeeld van. En juist in het geval van Kerstboodschappen stel je je als kunstenaar kwetsbaar op; wat als niemand wat instuurt of langsbrengt? Zonder filmmateriaal van Noord Hollanders geen kerstfilm langs de weg.

     Frederieke - 4 December 2006 - 15:58

  Waar blijven jullie Noord-Hollanders?

  1 december. Vandaag de officiele start in ORBINO. Vanaf maandag zijn we elke werkdag open van 3 tot 5 uur.
  Lieve Noord-Hollanders, kom langs met je filmpjes over de kerst. Er hebben zich al mensen aangemeld die volgende week gaan langskomen, woensdagavond komen de filmclubs uit Schagen, Velsen en omstreken, en ook via You Tube vinden we mooie kerstfilms. Maar het is nog niet genoeg.
  Wordt vervolgd.

     Frederieke - 1 December 2006 - 12:40

  Start KERSTBOODSCHAPPEN

  KERSTBOODSCHAPPEN

  Vandaag ben ik gebeld door Hans van Willigenburg van RTV-NoordHolland, de hulplijn op de radio.
  Enthousiast deed hij een oproep aan de Noord-Hollandse luisteraars om hun filmpjes over de kerst in te sturen. Ben benieuwd naar de reacties! Komen er nou eindelijk filmpjes?

  ORBINO staat er nu schitterend bij. Iedere automobilist en andere passant kan het niet ontgaan, dat er iets te gebeuren staat.
  Wordt vervolgd.....

     Frederieke - 30 November 2006 - 15:46