Logboeken

Kalender

« Augustus 2018 »
MDWDVZZ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zoeken

 

Laatste Berichten

 • luchtbollen
  30 September 2007 - 8:36
 • containers
  28 September 2007 - 19:06
 • Bolchrysantencourier
  27 September 2007 - 21:46
 • Bolchrysant als verbindende punten
  26 September 2007 - 22:25
 • Gelegeluksbolchrysant
  23 September 2007 - 19:13
 • nollenplatgezeist
  21 September 2007 - 19:15
 • Chinese auto's in Frankfurt
  19 September 2007 - 11:54
 • Chrysanten buiten na half september in de knop
  17 September 2007 - 20:15
 • Chrysantenmecenaat
  14 September 2007 - 20:27
 • Meer bloei bolchrysanten
  12 September 2007 - 9:07
 • Grote Bolchrysanten
  9 September 2007 - 21:05
 • Eerste chrysanten in bloei
  6 September 2007 - 20:47
 • Sainte Paulia, tuinbouw
  1 September 2007 - 7:23
 • Route 1 San Francisco naar Los Angeles
  29 Augustus 2007 - 6:58
 • Chinese eetbare Chrysanten
  25 Augustus 2007 - 7:33
 • Californië USA
  20 Augustus 2007 - 18:32
 • Wieden
  8 Augustus 2007 - 19:56
 • luchtbollen

  Als eerste en laatste met de heli boven de bollen gevlogen De n242 is een indrukkenwekkend bouwwerk vanuit de lucht. De velden die in bloei stonden waren als gele strepen te zien. Een witte of gele bolchrysant kun je zelfs zien. Het weer was ouderwets plantweer. De passagiers trotseerden het weer en genoten van het zicht en van het ontstane landschap.
  Eerst in de stemming gebracht in de mobiele bioscoop met het filmpje van het poten van de chrysanten. De Chinese SUV soefde passsagiers naar het heliveld. Herkenbaar gemaakt met chrysanten op het dak. Vandaag afsluiting met rijden en uitdelen bolchrysanten en een spetterende slotmaaltijd in de Tjap-Tjoi stijl voor de genodigden. De Chrysanten mogen blijven verder groeien in de middenberm. De bermbeheerder maait erom heen. Tot laat in de herfst zal het zijn werk blijven doen. De volgende orbinobewoners hebben zich al gemeld. Bijzondere radiouitzendingen wachten in het verschiet.

  Helicoptervluchten én film

     Adrie - 30 September 2007 - 8:36

  containers

  Een container bij Ranzijn met morgen de luchtopnames van de chrysantenvelden.
  Bij de helistartplaats een andere container met filmpje poten van de chrysanten.
  Na de start in juni nu het moment om het publiek meer kennis te laten maken met het project. De chrysanten zullen zich de komende maand nog verder ontwikkelen.
  De ervaring vanuit de lucht kunnen we morgen zien. Paraplu's geregeld voor mogelijke buien. Het weer lijkt beter te worden dan begin deze week is voorspeld. Wonderlijke ervaring zo intensief met een stukje weg bezig te zijn. Eerste rijmomenten Landwind. De eigenaar komt morgen meevliegen. Het mooie van een dorp dat men je kent en bereid is de auto voor dit project te leveren.  Vele mensen hebben hun medewerking in welke vorm dan ook geleverd om tot dit moment te komen. Dat op zichzelf is al een heel bijzondere ervaring. Meer dan drie maanden is er energie gestoken in dit chrysantengroeiproces onder niet al te gemakkelijke omstandigheden.
  Met veel toewijding heeft dit plaatsgevonden. Het is een project van velen geworden waar ieder zo zijn bijdrage aan heeft geleverd.

  ergens een permanente info is waar de ontwikkelingen te volgen zijn. Gasauto's rijden als bus als in Los Angelos in Californië. Een weg aanleggen is een ding maar wat erop gaat rijden is van grote invloed op vele processen.

  Het poten van de chrysanten

     Adrie - 28 September 2007 - 19:06

  Bolchrysantencourier

  Vandaag weer meer dan 200 bolchrysanten vervoerd om de container mee te vullen.
  Het weer was voor de verandering zonnig.
  Jack Alblas was meegereist. Handig om samen een auto te vullen en later weer uittezetten in Alkmaar.
  Het gehalte aan bolchrysanten neemt toe.

     Adrie - 27 September 2007 - 21:46

  Bolchrysant als verbindende punten

  Het maaien is gestopt. De bocht was te druk met verkeer. 25 bolchrysanten hebben er nog een plek kunnen krijgen. De velden zijn aangevuld met honderden bolchrysanten. Uit de lucht lijkt me deze bollen naast de eerder gepote velden zichtbaar te moeten zijn nu het opgeschoten kruid weggemaaid is door ons. De wegbeheerder zal later in het seisoen om de velden heen maaien. De bloei kan tot laat november te zien zijn. Bij een zachte winter kunnen ze volgend seizoen weer verder groeien.
  Chinese auto's worden komende jaren massaal geproduceerd. Men streeft naar 10% van de wereldproductie binnen 10 jaar. Alleen Nederland moet nog even geduld hebben. Duitsland loopt voorop in dit geval met de auto's. Het is echt herfstweer. De chrysant doet zijn naam De eer aan. Alleen ik zie graag wat meer zon komend weekend.

     Adrie - 26 September 2007 - 22:25

  Gelegeluksbolchrysant

  Zondagsweer, zonnig, files, voetbaltopper in Alkmaar. Orbino was vandaag buiten bereik.
  De lunch genoten rondom de geluksbolchrysant. Met een paar lunchbezoekers in picknicksfeer van een grote boterham genoten. Cultuurprojecten lopen zo hun weerstanden op.
  Het gemaaide nollengedeelte laat zijn de eerste vroege chrysantensoorten in bloei zien. Warm weer is goed voor de groei van de plantjes. Groei van planten is een geduldsoefening.
  De weerelementen spelen allemaal zo hun rol, wind, regen, temperatuur, voeding, soort, onkruidgroei. Tenslotte komt de gehoopte knopvorming en gevolgd door bloei.

     Adrie - 23 September 2007 - 19:13

  nollenplatgezeist

  Het weer bij het handmatig en machinaal zeisen was ouderwets miezerig. Bij het planten in juni hebben we dagen met regen te maken gehad. Nu met het zeisen weer. In de loop van de dag klaarde het op. Met z'n vijven hebben we de grote onkruidvelden weggehaald zodat de chrysantenveldjes zichtbaarder worden en minder afgeleid door het onkruid erom heen. Met de hulp van een boer en een tuinder verliep het maaien voorspoedig. Je armspieren voelde ik flink.
  Wat dat betreft worden in de loop van dit proces de meeste van je spieren op de proef gesteld. Aan het eind van deze dag geeft het de voldoening van het resultaat. De heli kan vliegen, de toestemming is binnen.
  Maandag het andere gedeelte zeisen. Machinaal lukt het de grote dikken onkruiden af te snijden. Met een zeis lukt dit niet echt. Het is een groeizame zomer geweest. Behalve het onkruid groeien de chrysanten steeds meer naar elkaar. De knoppen zijn zichtbaar, bij sommige soorten zit de bloei er goed in. We hebben nog een week te gaan voor de presentatie.

     Adrie - 21 September 2007 - 19:15

  Chinese auto's in Frankfurt

  Voor mij een nieuwe ervaring een magaautobeurs. Bij de Duitse merken zijn kosten nog moeite gespaard voor de presentatie. Bij Mercedes luxer dan in de grote musea van deze wereld. Geld lijkt geen rol te spelen. Megaschermen met ledlampen. Mercedes is een voorloper op dit gebied. Hier gaat de tuinbouw mogelijk van profiteren.
  De aziaten doen het bescheidener. Japan al langer op de markt en met verbindingen met Amerikaanse autogiganten. Korea en bescheiden in 2 stands Chinese auto De brilliant was er er te zien die Kardoem in België heeft willen importeren en die na teleurstellende testresultaten het proces heeft gestopt. de NCAPtest gaf niet de gewenst 3 sterren. De Limosine BS6 heeft wel de begeerde sterrren behaald. China Automobile importeur had 4 terreinwagens die wel op de een of andere europeaanse voorganger leken. De co2 uitstoot was op deze beurs nadrukkelijk aanwezig van de auto's die er stonden. Bijna overal kon je het nivo van deze uitstoot aflezen van de bordjes, Verder biodiesel als item. De hybrideauto, met als probleem wat doe je met de accu na gebruik. Het duizelt soms van de informatie die je tegenkomt. Ik neem aan dat er al ergens een permanente info is waar de ontwikkelingen te volgen zijn. Gasauto's rijden als bus als in Los Angelos in Californië. Een weg aanleggen is een ding maar wat erop gaat rijden is van grote invloed op vele processen.
  Adrie Huisman tijdens Kunst tot de Nacht

     Adrie - 19 September 2007 - 11:54

  Chrysanten buiten na half september in de knop

  De herfst is het tijdperk van de buitenchrysant. De korte dagen stimuleren de knopvorming.
  De veldjes zullen groener en steeds gekleurder worden de komende tijd. De lunch verliep zondag aangenaam. Men genoot van uitzicht, chrysantenthee en Chinese tomaat. Eentje met een nasmaak. 600 mensen genoten van de Chinese tomatensap in de Lier bij de dag
  van Rijkszwaan, een groot groenselectiebedrijf met o.a een vestigingslocatie in China. De tuinbouw is steeds actiever in dit land.
  Het bracht de smaak van China in de vorm van een tomaat naar hier.  Morgen bezoek aan de grootste autobeurs in Europa in Frankfurt, de nieuwste modellen uit China zullen hier te zien zijn. Grote toename van auto's in China wordt verwacht. Het heeft een duizelingwekkende schaal als je dit tegenover Holland zet.

     Adrie - 17 September 2007 - 20:15

  Chrysantenmecenaat

  De werkers van de weg hebben regelmatig contact met de weggebruikers. Niet altijd even elegant. Gisteren 100 Chrysanten bossen gebracht. De chrysant is tenslotte in China een geluksbrenger.
  Afgelopen week interviews voor krant en andere media gegeven. Op zich intensief werk.

  Grote bolchrysanten naar Alkmaar vervoerd vanuit Est, een mooie groene plek bij Tiel. Het Chrysantenbolseizoen stopt daar eind september. Velden met bollen, reeds in april gepoot.
  Zo groot worden de bolchrysanten dit jaar niet in Alkmaar, misschien bij overwintering volgend jaar. De helivluchten zijn in trek.  Volgende week maaien, het maaiplan van de weg is na september, te laat dus. Een boer uit Maasdijk komt mij daarbij helpen.
  Zondag komen er gasten bij de lunch tussen 12-2. De weg N242 wordt steeds meer in bedrijf gezet. Tuinieren vraagt zo zijn aandacht. Tussen het groene onkruid liggen de chrysantenstrepen er donkergroen bij, de bloei vordert gestaag. Verborgen tuintjes, vanuit een hoge wagen kun je beter in kijken.

     Adrie - 14 September 2007 - 20:27

  Meer bloei bolchrysanten

  Het herfstweer is goed. De temperaturen lekker, goed voor de groei van de bolchrysanten in de veldjes in de middenberm van de n 242. Verborgentuintjes die mij steeds aangenaam verrassen door hun groeivormpjes en kleur en knoppen die nu steeds meer zichbaar worden. Op zich een klein groeiwonder tussen de geluiden van de weg. Vanavond /of morgen rond 5 uur is een van de perken te zien bij TV Noord-Holland. Het kleine menselijke gebaar zal dan zichtbaar worden.

  De locatie van de start van de Heli gaat deze week rondkomen. Vanuit de lucht kunnen we goed waarnemen of je al dan niet iets waarneemt. De groei en bloei gaat door bij goed weer tot eind november en bij niet vernietigen komen ze met een gewone winter volgend jaar op. Ze zullen dan hoger worden.  Morgen bij Hensbroek 100 bossen chrysanten ophalen voor de werkers. De tuinbouw is een grote relatief onbekende grote industrietak in Nederland. Het verbaast me telkens weer de onwetendheid bij buitenstaanders hierover.
  China beïnvloedt nu al de prijsvorming van onze agrarische producten. Nu geven we 10% uit gemiddeld aan agrarische zaken dat zal 30% worden. De invloed van alternatieve brandstof voor de auto zullen we gaan merken in onze financiële huishouding. 200 kg mais is volgens sommige berekeningen nodig voor een tankautobrandstof. Ik weet niet of je op Chrysant kunt rijden alleen dat je er wel thee van kunt zetten. De weg en zijn gebruikers heeft meer invloed denk ik dan we ons nu realiseren. Landbouwpolitiek loopt mogelijk hopeloos achter op wat ons de komende jaren te wachten staat? Bestaande denkstructuren gaan op helling. Geeft ruimte voor nieuwe ontwilkelingen, misschien wel een mobiel Orbino in China, mogelijk vinden daar de nieuwe ontwikkelingen plaats?

  Bijna 50 jaar groeien rond Hensbroek chrysanten. Een van de 4 grote chrysantenstekbedrijven heeft daar zijn hoofdvestiging. Hun wagens bedrijden de N 242 zag ik. De geluksbloem zoals de chrysant in China wordt gezien heeft hier nog veel aan geluk te winnen.
  Het mooie van deze veldjes is hun groei nu steeds. De velden worden nu per week voller en kleurrijker. Daar waar de wind waait of de grond armer, steenachtiger is zie je ze achterblijven bij hun collega's op mildere plekken in het parcours. Het lijken groene kleedjes die nu aarzelend kleur bekennen.

     Adrie - 12 September 2007 - 9:07

  Grote Bolchrysanten

  Vrijdagmorgen richting Tiel gereden voor buitenbolchrysanten op te halen voor de cultuurnacht vanAlkmaar. De kweker was een klant van het bedrijf van mijn vrouw. We werden door de jonge enrgieke kwekersvrouw op het bolchrysantenveld ontvangen. Samen met haar man runt ze de kwekerij. Heel enthousiast over haar product en komt mogelijk naar de slotmanifestatie. Bolchrysantexpert op de spot.

  Tot mijn verrassing stonden er grote bollen die ongelijk bloeiden. Een soort Chinese bonsaituin als plant. Na enige uren kijken en van het veldoprapen was de auto vol met meer dan 60 planten.  In de middag bij Orbinogebouw blauw ledlampen in bedrijf gezet boven de Bolchrysant. Ledlicht wordt de nieuwe revolutie in de verlichting van de tuinbouw. In autolampen kennen we het al.
  Bij goed weer in Alkmaarcentrum het eerste gedeelte van de documentaure van het Chrysantenpoten gezien in de Unit 1 container. Bij winderig weer hebben we in Juni gepoot. We hebben storm, regen getrotseerd om 3 volle pallets Chrysantenplantjes in de middenberm te poten. Eerst is het omgespit en onkruid-vrijgemaakt. Eind juni is op zich aan de late kant. Het kon hier niet makkelijk eerder. De Kweker van zo'n product zet de planten in potten van begin april tot half mei buiten met regenleiding voorziening. Men verduistert 3 weken voor vervroeging van de bloemknoppen.

  Deze mogelijkheden waren in de middenberm niet toepasbaar. Op zich gaan de vroegste soorten steeds meer bloei laten zien.
  Voor eind september zal er meer bloei zijn. Maar toch overweeg ik een aantal grote bolchrysanten toe te voegen. Op zich is het een hele agrarische worsteling. De toepassing is op zich ongebruikelijk. Er zitten met elkaar al heel wat schoonmaakuren in. Op zich is het mooi dat de planten de zomer hebben doorstaan. Als groene platte beelden liggen ze tussen de lantarenpalen En elke kant een behoorlijk aantal strepen. ca. 60. Vanuit de lucht ben ik benieuwd hoe dit te zien zal zijn.

  Adrie Huisman tijdens Kunst tot de Nacht

  Vandaag kreeg ik bezoekers die nu op zoek gingen naar de chysanten strepen. Wanneer het omringende onkruid door de wegbeheerder gemaaid zal zijn wordt het meer zichtbaar. Met dit project heb je met meerdere partijen te maken. Op zich gaat het in een goede sfeer. Voor kunstprojecten is het goed als er ruimte wordt gegeven.

  Vandaag het hele Nollentraject gelopen. Het geeft een bijzonder gevoel dat tegen alle adviezen in de planten overleven en als kleine groene bonsaituinen tussen het onkruidweld poetisch zich lopen te zijn. Volgende week verwacht ik meer luncheters op zondag tussen 12-2. (met chionese tomaat)

  Het uitzicht is bijzonder. Wanneer je uitlegt wat de achterliggende gedachten zijn neemt de waardering toe. Men realiseert dat de Chinese invloeden in Nederland en Europa onomkeerbaar zijn. We krijgen er op allerlei wijze steeds meer mee te maken. De grote tuinbouwbedrijven zullen mogelijk meer met heli's gaan vliegen. De vracht gaat toenemen in de wereld van de globalisering. Nederland lijkt nog in een soort winterslaap te verkeren, wie weet helt dit project voor het wakker worden ervan. Heliplatforms kunnen in de toekomst bij waterproblemen nog goed van pas komen. Wanneer je ze hoog plaatst heb je mooie vluchtplaatsen. Ik weet niet hoeveel heliplaatsen Alkmaar heeft. Wie weet ter compensatie Pavlownia bomen, plantages inrichten in tropische gebieden. Deze snelgroeiende boom levert tevens voedsels voor dieren op. Als dit project de bewustwording vergroot dan kan dit op de langere termijn voor een bijdrage leveren voor de problemen met het klimaat.  De rondweg van Alkmaar als een soort bloemen en plantenring. Met wachttorens als het huidige Orbinogebouw om van deze vergezichten te genieten en tevens helidecks op een aantal ervan. Wie weet 4 tot 8 centra rond deze totale rondweg zou voor het culturele en plantenklimaat een stimulering kunnen betekenen. Drumsessies zijn hier op zijn plek. Wie weet als we een grote randstad worden en wat ruimtelijker gaan denken kan dit voor de volgende generatie werkelijkheid worden.

     Adrie - 9 September 2007 - 21:05

  Eerste chrysanten in bloei

  Vandaag een goede dag om te wieden. Na de moeizame eerste ronde wieden verliep het wieden nu gemakkelijker. De plantjes aan de Nolland dijen behoorlijk uit. De plantjes verschillen in grootte, degene die in het gras staan zijn achtergebleven, concurrentie om de voeding. De begroeiing rond de Chrysantenbedden is soms enorm van omvang.

  De jetlag van de reis naar Amerika begint weg te ebben. De verkeersdrukte en de snelheid van het verkeer lijken mij een overweging waard de verkeersregels betreffende werk aan de weg aan te passen. In Californië zagen we borden dat de verkeersboete bij wegwerkzaamheden het dubbele zijn van bij een overtreding. Gezien mijn ervaring aan de n 242 zou dit voor Nederland misschien helpen om de veiligheid van de wegwerkers te bevorderen.

  Komende tijd willen we Jack Alblas op een nieuwe manier natuurbestrijders inzetten.
  In de tuinbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmethoden, na de groenten komen de afgelopen jaren de bloemen aan de beurt.

  De organisatie van het Heli vliegen komt steeds een stapje verder. Volgende week opnieuw een inspectie of vliegen vanaf het grasveld achter de Orbino unit mogelijk is.
  De ruimte gevuld met de eerste eigen zaken. Het uitzicht is bijzonder. Nederland oogt kleiner na een bezoek aan zo'n groot land wat wij deden. Alles went wel weer snel.
  Het milieu krijgt in Californië steeds meer aandacht. Afvalwater wil men meer gaan zuiveren, bepaalde elementen die in medicijnen zitten en die vervuilend zijn voor dieren, wil men gaan wijzigen. In China zal men meer overgaan naar westerse geneeswijzen. Bij gebrekkige afvalwaterlozingen zullen daar mogelijk nieuwe milieu problemen gaan ontstaan.
  Het toilet was volgens Jack in de beginjaren 90 in zijn ogen een bron van vervuiling doordat de gebruikers medicijnen slikken.

  De komende week nadenken de middenberm nog verder aan te vullen.
  Morgenavond delen we Chrysanten uit ter ondersteuning van het Helivluchten verkopen in de binnenstad van Alkmaar. De eerste vluchten zijn geboekt. Wanneer het weer het toelaat, lijkt het mij een bijzondere ervaring het project van uit de lucht te zien.  Maasdijk.

     Adrie - 6 September 2007 - 20:47

  Sainte Paulia, tuinbouw

  Bedrijfsbezoek Noord-Amerika. Dit seisoen heeft men te maken met een dessart climate d.w.z. minder dan ca. 30 cm regen. Gelukkig heeft men de afgelopen jaren water gespaard.
  Pavlownia stekken stonden er op een tafel in de kas. De snelst groeiende boom van dit moment. De bladeren kunnen dienen voor veevoer. In tropische gebieden wordt de boom getest. Het Al Gore effect weegt mee in de interesse voor deze boom.
  Het vorige bedrijf dat hier gezeten had, had zijn laboratoriumplantenvermeerdering verplaatst naar China en India.

  In Ventura waar we slapen dendert de trein met regelmaat vlak langs, het geluid lijkt wel op een western trein. Nu alleen life en op zich een mooi sonorgeluid.
  Vandaag langs de 101 gefietst, Alkmaar in de middenberm tussen de chrysanten is er niets mij. Alles dendert gewoon langs je heen. Fietspaden zijn beperkt apart beschikbaar, misschien dat men wat meer naar Nederland zou kunnen kijken.

  In deze omgeving zijn een aantal Westlandse tuiders gevestigd. Een noemt zijn bedrijf dan ook Westland. We zijn er niet langsgeweest. Waarschijnlijk hebben we hun chrysanten in de Supermarkt gezien. Luxe tasjes met chrysanten U$ 20. Bij de exclusieve stadjes als Sainte Barbera zijn de middenbermen met bloeiende planten uitgevoerd. Aan de middenberm herkent men de welvaart van de stad.

  In Ventura zien we overal palmbomen, in ons hotel bij het zwembad. Wat me verder opvalt, ze houden van asfalt, het lijkt wel of men alles met dit spul bedekt. De binnenplaats van onze slaapplaats is bijna geheel hiermee bedekt. In oude Western stadjes voor de toeristen was de weg niet stoffig maar met het zwarte spul bedekt. Men is hier nogal praktisch ingesteld.
  Morgen op weg naar L.A. onze laatste stop voor onze terugreis naar Maasdijk a.s. zondag.

     Adrie - 1 September 2007 - 7:23

  Route 1 San Francisco naar Los Angeles

  De oude hoofdweg tussen deze beide steden loopt grotendeels direct langs de grotendeels ongerepte kustlijn. Deze 2 baansweg ligt tussen het ruige landschap. De zee is bijzonder, de kustlijn grillig met vele rotsen in zee. Tijdens een boottocht zagen we orka's en walwissen. De zee krijgt nog te veel vervuiling van het land. In Californië werkt men aan de verbeteringen voor het milieu. De afstanden lijken op de kaart klein maar in werkelijkheid zijn ze on-Nederlands lang. Giants wordt veel gebruikt, niet alleen voor bomen maar voor Baseballclub\San Francisco giants, in een mooi stadion zagen we een wedstrijd van deze club. 39.000 mensen die gemoedelijk meer dan drie uur in zo'n stadion doorbrengen. Vanmorgen bolchrysanten in de supermarkt gezien. Mogelijk van importNederlandse kwekers.

  In de zestigerjaren zijn nogal wat kwekers naar Californie verhuist. Morgen bezoeken we Sante Paulia, waar nu het hoofdkantoor voor NoordAmerika huist van het bedrijf waarvoor
  mijn vrouw werkt. De temperatuur was koel vandaag ,een soort zeemist hing er over het strand.
  De wegen zijn goed en vlotbereidbaar. De weg die ik regelmatig vanuit het westland naar Alkmaar reed voldeed niet aan deze criteria. Vandaar dat het niet gek is dat de grote westlandse kwekers met hun nieuwe vestigingen in het noorden van Noord-Holland nu overwegen voor de controlebezoeken, te onderzoeken met de heli te gaan vliegen.
  Stroeve reistijden vragen om snellere oplossingen. De helivlucht op de laatste zaterdag van september laat de mogelijkheid zien van een vlucht boven het nieuwe gedeelte van de 242.

  De dagen worden korter, goed voor de knopvorming van de chrysanten in de middenberm.
  Ik ben benieuwd hoe de chrysanten er volgende week bijstaan. 3 volle palets stekken bolchrysanten hebben we erin gezet tenslotte. Deze ongebruikelijke toepassing van de bolchrysant wordt in september meer zichtbaar. De bolchrysanten bij ons thuis hebben de afgelopenwinter goed doorstaan en de eerste begonnen voor onze reis naar hier te bloeien. Bij kwekers worden ze verduisterd om de bloei te vervroegen. Heel vroeger teelde mijn vader herfstchrysanten in eenvoudige knippen, een soort tijdelijke kas voor deze bloemen. Wat dat betreft ken ik de chrysant sinds ik mij kan herinneren al van jongs af aan.

  Later, begin jaren zestig zijn we thuis jaarrondchrysanten gaan telen. Van half maart tot half september werden deze iedere dag verduisterd. Als kind hielpen we in de beginperiode mee het zwarte plestic over de gewassen te trekken. Bij regen kwamen we kletsnat thuis. In het folie kreeg je ballen water en bij het dorprikken ervan kon je flink nat worden. Later heeft mijn vader het systeem geautomatiseerd. En hieruit een technich verduisteringbedrijf voor opgericht.
  Het bedrijf bestaat nog steeds, de eigenaren zijn veranderd. Het poten van chrysanten in Alkmaar is voor mij niet een toevallige bloem.

  Verder is het idee versterkt door mijn bezoek aan een chrysantenbedrijf in China in 2005 om iets meer met de chrysant te doen. Morgen dus een Ameriakaanse lokatie met chrysanten bezoeken. Deze twee landen zullen de toekomst nog wel bezig blijven houden. Mogelijk dat er in de wereld meer met chrysant gedaan zal worden. Het is uiteindelijk een sterke plant afkomstig uit Tibet, China en Japan.
  In deze landen heeft de bloem een belangrijke plaats ingenomen. Bij bepaalde rituelen worden nog steeds chrysanten gebruikt.
  Morgen Saint Paulia.

     Adrie - 29 Augustus 2007 - 6:58

  Chinese eetbare Chrysanten

  Chinatown, Los Angelos, een levendige wijk vlakbij het zakencentrum van de stad. De winkels oogden veel professioneler dan ik had verwacht. Een kleurrijke mengeling van restaurants en winkels waar je van allerlei Chinese zaken kon kopen, zo ook gedroogde chrysanten. Men maakt hiervan thee, het zou goed zijn voor de ogen. Voor Alkmaar ben ik nu in de gelegenheid de bezoekers echte chinese chrysantenthee aan te bieden. Begin jaren 90 heb ik eens eetbare chrysanten zelf geteeld. Deze planten zijn toen op de Floriade in Zoetermeer terechtgekomen. De chrysant heeft wel iets weg van de Kamille. Verder in de wijk verkocht men in de chinese bloeme winkel chrysanten en deze werden verwerkt in rouwkransen. Bij een boedistische huiskamer tempel, de oudste van de stad stonden ze bij de heilige tafel in een vaas met lelie en anjer. Rond 1850-1870 bestond de bevolking van Californië uit 10 % chinesen, de staat heeft toen besloten dat men geen land kon kopen.

  Het chinese gevaar probeerde men in te damen, ondanks dat de chinesen de belangrijkste werkers aan de spoorlijnenaanleg waren. Dit heeft de chinesen doen terugtreken naar de steden waaronder Los Angeles. Een van de beroemste Chinatowns nu. Nederland telt nu 45000 chinesen, bekend vanwegen hun restaurants, maar nu steeds meer betrokken bij zakelijke grootschaliger ondernemingen. Wat als Nederland binnen 10 jaar 500.000 chinesen zou tellen? In Engeland scoren chinesen gemiddeld hoger op de scholen ten opzichte van de Engelsen. Gezien hun grote ijver en inzet mogen er redelijkerwijze meerzichtbare uitingen in Nederland en Europa te verwachten zijn. De chinese auto rijdt al in de vorm van de Landwind, ondanks tegenslagen van kwaliteit zullen er binnen 10 jaar betere modellen komen, hoewel hun thuismarkt nu spectaculair groeit. De dampen zullen zichtbaar en ruikbaar zijn bij de komende spelen in China.

  Tijdens de tuinbewerkingen in Alkmaar in de middenberm ben ik de wonderlijke afzondering enigszins gaan waarderen. De ommuurde tuin uit de middeleeuwen is vervangen door autogeruisomgevende wegen. Opzich gaf dit een wonderlijke rust. De auto's zoemden van 2 tot 3 meters langs je heen.

  Amerika is wonderlijk, leeuwenacts in Las Vegas in een groot lux hotel-amusementscentrum tot een moederbeer met jong in het Yosemitepark. Dat laatste maakte eigenlijk meer indruk op ons. De zeeleeuwen in de haven van San Fransico waren ,300 stuks erg luidruchtig op hun dobberende platvorms. Deze wilde dieren waren een attractie op zich voor iedereen inclusief onszelf. Voor de stad Sakramento werden de middenbermen kaal van de zon nog extra bespoten tegen het onkruid. Een ideale middenberm dient blijkbaar zo kaal mogelijk te zijn.
  Bij sommige steden stonden er bloeiende struiken tussen. Misschien kunnen steden meer inzet plegen voor de middenbermen ,zo mogelijk in Nederland. Langs de wegen kwamen we regelmatig borden tegen van sponsoring van de highway door de een of andere sponsor. De ringsweg van Alkmaar zou met sponsoring best permanent met beplantingsprojecten uitgevoerd kunnen worden.

  Kees schoffelt door en het groeien van de chrysant in de middenberm van de n 242 gaat door.
  Los Angelos vrijdagavond A3

     Adrie - 25 Augustus 2007 - 7:33

  Californië USA

  Augustusmaand is heet in de USA. De afgelopenweek was heet, de heetste plek was 120 F.
  ca. 50% C.
  De wegen zijn goed en in mijn beleving ongelovelijk lang. Daar waar het geld wordt verdiend zijn de middenbermen uitermate lux beplant. Vliegveld, Hollywood, en het meest extreem Las Vegas strip. Maar waar het er niet toe doet gebeurt er weinig. Lange stukken weg waar de middenberm van beton was.
  De Japanse auto is hier rijkelijk aanwezig, de Chinese zal denk ik de komende 10 jaar zijn opmars maken. In de kranten lees je over China en de verspreiding van de Chinees over de wereld. In Afrika zijn er de afgelopen 5 jaar meer dan 750.000 neergestreken.
  We merken al iets van de grote bosbrand bij Sante Barbera in Yosimite park. De rook heeft de afgelopen dagen het park bereikt.
  Hele stukken van het woud zijn daar al eerder verbrand. Het geluk van Alkmaar, regen in de zomer, is het droge weer hier. Door de weinige sneeuwval is de grootste waterval in dit park opgedroogd.
  In Holywood werd een van de sterrren geeerd met potchrysanten op zijn of haar ster, gefilmd door de een of andere filmploeg. Naast de Chinesen houden de Amerikanen daar van chrysanten. Volgende week zullen we een kwekerij aandoen. De komende dagen bezoeken we
  het park. Grootte 2x provincie Utrecht, afstand hotel park een uur rijden. Afstand doet er niet toe hier. Hotels belonen verblijf met benzinebonnen. De verandering zit er wel aan te komen in deze staat, deze zomer helpt hier vast bij. Parken als Yosemite helpen met overeenkomsten met Chinese parken wel aan de bewustwording internationaal van het landschap.

     Adrie - 20 Augustus 2007 - 18:32

  Wieden

  Woensdag, het weer is bewolkt. De chrysanten hebben aangeslagen en groeien gestaag
  zo ook het gras ertussen.
  Morgen een nieuwe dag voor een stukje wieden van een bermstrook bij de Nollen aan de 242.
  Voorbereidingen treffen voor de septembermaand. Afgelopen zondag in de warmte gewiet,
  het is een groeistrijd tussen gras en de chrysant.

     Adrie - 8 Augustus 2007 - 19:56