Logboeken

Kalender

« Juli 2018 »
MDWDVZZ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Zoeken

 

Laatste Berichten

 • PZN (gedachtig BZN)
  24 Juni 2007 - 18:57
 • PZN (gedachtig BZN)

  Alkmaar, 24 juni 2007


  Lieve Rien,

  Gisteren had ik een opgewekt gesprek met twee wegwerkers. “Ja natuurlijk heb ik in alle tenten gekeken!” riep een van de jongens. Mij verbaasde deze opmerking en vroeg daarom: “Heb je dat echt gedaan?” “Ja natuurlijk, ik wil toch weten wie er in woont!” Nog verbaasder reageerde ik op zijn antwoord. Ik woon hier!
  Ik moet aan mijn huis in Amsterdam denken. Zit hij goed op slot? En op een camping? Kijkt hij dan ook in alle tenten?
  ...
  Ik pak mijn jas en ga op stap. Het is kwart over twaalf ’s nachts. Ik fiets naar de autoweg en leg mijn fiets in de struiken. Ik loop verder. In het donker van de nacht zijn vormen altijd zwaarder, voller en vormelozer dan overdag. Soms verontrusten mij deze nieuwe vormen of schrik ervan, maar sterker nog is de rust die ervan afstraalt. De vorm van de voorbijtrekkende auto’s verdwijnt zo goed als helemaal. Het lawaai daarentegen wordt scherper, dat is dan ook het enige wat me werkelijk verontrust.

  Ik kom bij mijn onderkomens aan. Ze zijn raadselachtig gesloten en voor het eerst ervaar ik dat ze niet meer alleen van mezelf zijn. Ze zijn van ons! Iemand heeft aan mijn beeld en aan mijn spullen gezeten. De gestapelde dekens, die als een beschermende muur aan de rand van de puntige tentvormen liggen zijn verplaatst en anders gerangschikt.

  Gefascineerd denk ik terug aan wat de jongen vertelde. Deze jongen is open en nieuwsgierig maar vooral brutaal en opent daardoor deuren en plekken. Hij neemt geen genoegen met de buitenkant dus met de abstractie van het beeld maar wil er binnendringen, zoals een klein kind dat doet als het onder stoelen en tafels kruipt. Ook al schuilt hij niet letterlijk in een van mijn tenten, toch transformeert hij een geabstraheerde vorm, een kunstwerk, naar de werkelijkheid. Voor hem is het de werkelijkheid. Een kunstwerk is werkelijkheid geworden, denk ik blij, terwijl ik me nog steeds gast bij mijn eigen werk, gast bij mijn eigen huis voel. Zou er nu ook iemand in schuilen? Ik controleer het niet.

  “... Als je afwezig bent, is het dan geen PZN (gedachtig BZN)? Wanneer het naamloos is kan het gevoelsmatig bij ‘sommige mensen’ van iedereen zijn. Niet te traceren, dus ... andere wetten? We zitten zo verankerd in een orde; naam, straat, huisnummer. Wat daarbuiten valt heeft iets ‘vogelvrijs’.”, schreef iemand in een reactie op mijn werk.

  Zou die jongen van gisteren ook de veranderingen in het beeld hebben aangebracht? Of heeft nog een tweede persoon dit beeld tot realiteit gemaakt?


  Veel groeten, Eva.

     Eva - 24 Juni 2007 - 18:57

  Navigatie...

  Vorig bericht : misterieus onderkomen in de nacht
  Volgend bericht : Zwerven maakt vrij!