Logboeken

Kalender

« Juli 2018 »
MDWDVZZ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Zoeken

 

Laatste Berichten

 • kerstboodschappen voorbij
  28 December 2006 - 11:46
 • kerstboodschappen voorbij

  Reactie op artikel in NHDB over kunstproject ‘kerstboodschappen’

  Projecties van een calculerend recensent.

  Onlangs gaf oud burgermoeder van Alkmaar Marie van Rossen in de uitkijktoren Orbino een interview, waarin zij pleitte voor avant-garde kunst die mag mislukken. Deze wijsheid is een van haar burgers niet gegeven. Nooit wind ik mij op over een lokale krant, maar de feitelijke onjuistheden en bewuste omissies in dit artikel, waarin impliciet mijn integriteit ter discussie staat, nopen mij te reageren. Dan heb ik het over het artikel van Martien Douw over het project ‘Kerstboodschappen’, een film samengesteld uit homevideo’s over de kerst, die enkele avonden op twee locaties langs de N242 in een drive in bios is vertoond.

  Onderhavige journalist informeerde op kerstavond vriendelijk hoeveel kerstfilms door Noord-Hollanders zijn ingezonden. Het correcte antwoord van 25 films is de lezers van deze krant onthouden. De recensent kan wel tellen en telde de namen op de titelrol, maar wil niet weten dat de filmclubs NH wel voor 10 films staan. Ook hebben sommige mensen films uit meerdere jaren ingeleverd. Hij houdt sowieso meer van rekenen dan van kijken: ‘de respons ronduit teleurstellend op een regio met 250.000 inwoners’?? Wat stelt hij zich dan voor; als één procent had gereageerd had ik 2.500 films kunnen monteren in een paar dagen. Natuurlijk waren 40/50 films leuker geweest. Maar het bleek al gauw dat mensen wel vaak films hadden over Sinterklaas of de vakantie, maar nauwelijks over de kerst. Het was toch een vreemde concessie geweest als ik omwille van de kwantiteit films met een ander thema dan de kerst had verzameld. Bovendien twijfelt de journalist aan de vijver waar ik de films uit gevist zou hebben, bij het horen van de Amerikaanse taal in een filmpje. De kosmopolitische instelling van zijn provinciegenoten, die wel eens Brabantse wortels hebben of kerst vieren met kleindochter in Amerika, is deze lokale journalist kennelijk vreemd.

  Ook een welbewuste omissie is het niet vermelden van de eerste locatie, het parkeerterrein van Ranzijn tuin en dier, waar gedurende drie koopavonden bezoekers die nog inderhaast een kerstboom kochten, een glimp of meer opvingen van de kerstfilm.
  Het was al heel lang bekend dat omwille van de verkeersveiligheid bewegende beelden niet zichtbaar van de snelweg te zien mochten zijn. Vier avonden drive in bios op het zand van het viaduct in aanbouw op de Nollen, in de letterlijke marge van de N242, is een extra dimensie aan en zinnige invulling van de opdracht. Op de twee kerstdagen kwamen er tientallen passanten kijken op dit verlaten oord.
  Maar de journalist had liever gezien dat ik was afgehaakt, en beticht mij van het willen laten ‘roken van de kachel’. Overigens verwacht ik van een schrijvend journalist dat hij zijn Nederlandse gezegden op orde heeft, en hoop dat desondanks zijn schoorsteentje blijft roken.
  In zijn romantische visie zou ik als kunstenaar me hebben moeten terugtrekken en op een houtje bijten omdat mijn oorspronkelijke idee – projecties gericht op de file - niet mocht worden uitgevoerd. Deze journalist ziet de kunstenaar liever heroïsch consequent veiligheid, automobilisten en opdrachtgevers tarten. Eerlijk gezegd zou ik gerenommeerde architecten en kunstenaars die in de openbare ruimte werken, en hun oorspronkelijke idee bijstellen door de interactie met de werkelijkheid, de kost niet willen geven. Dat is ook juist het avontuur van het werken in Orbino, in een kort tijdsbestek in een hogedrukpan van verwachtingen en ambities. Dat die niet allemaal voor iedereen navolgbaar zijn of aan de smaak voldoen, het zij zo.


  Frederieke Jochems
  28-12-2006

     Frederieke - 28 December 2006 - 11:46

  Navigatie...

  Vorig bericht : Kerstboodschappen laatste kans
  Volgend bericht : Voorbereiding filezwaaien