Nieuws


MINIBIOS bij feestelijke opening N242 - Oostelijke ring Alkmaar
14 mei 2008
Opening voor het publiek
De reconstructie van de N242 heeft de afgelopen 2 jaar grote invloed gehad op de omgeving en weggebruikers. Om die reden organiseert de provincie Noord-Holland een feestelijke openingsprogramma.
Op zaterdag 17 mei tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er diverse activiteiten bij de Waerdse Tempel (Strand van Luna langs de N242) in Heerhugowaard. Naast theater, muziekbands en fietstochten is er ook de bekende MINIBIOS, een zeecontainer met daarin een complete bioscoop.

In de MINIBIOS worden 8 films vertoond van de 8 kunstprojekten die zijn uitgevoerd door Kunstlab ORBINO op en rond de N242:

juni 2006 - Toine Klaassen met "Fata Morgana"
sept. 2006 - Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout met "Nuzeum"
dec. 2006 - Frederieke Jochems met "Kerstboodschappen"
maart 2007 - Lino Hellings met "Filezwaaien"
juni 2007 - Eva Klee met "Ik woon hier"
sept. 2007 - Adrie Huisman met "50.000 Chinese chrysanten"
dec. 2007 - Anton Dekker en Irene Janze met "Radio Orbino"
maart 2008 - Toine Klaassen met "In 1 ogenblik"

De films zijn gemaakt door de cineast Andras Hamelberg.

zaterdag 17 mei tussen 12.00 en 17.00 uur
Waerdse Tempel (Strand van Luna langs de N242)
Heerhugowaard.

Film IN 1 OGENBLIK bij KunstNet
01 april 2008
Projekt van Toine Klaassen is de hele maand april te zien op de kabeltelevisie in Alkmaar
Toine Klaassen heeft vanuit Kunstlab Orbino met zijn Reizend Laboratorium Voor Hedendaagse Archeologie een serie kunstprojecten afgesloten. Met een aantal performances getiteld 'in 1 ogenblik' werd Kunstlab Orbino onlangs definitief gesloten. In april zendt KunstNet deze bijzondere gebeurtenis uit.

De herstructurering van het gebied rond de N242 is voltooid. De cirkel is rond. Gedurende 2 jaar verbeeldden diverse kunstenaars vanuit Kunstlab Orbino ieder een maand lang hun persoonlijke visie op deze infrastructurele ingreep in het Noord-Hollandse landschap. Kunstenaar Toine Klaassen werd door UNIT1 als eerste én laatste kunstenaar uitgenodigd om wederom zijn visie te geven op het nu voltooide N242 gebied. Met verschillende experimenten en performances werden automobilisten gedurende 1 ogenblik geconfronteerd met zijn welhaast bevreemdende activiteiten.

Acht kunstprojecten later werd Kunstlab Orbino onlangs in aanwezigheid van alle participanten feestelijk gesloten. Met de slogan 'Never trust the road without friction' op de ramen gingen de gordijnen tenslotte dicht. De rode containertoren zal definitief uit het landschap verdwijnen.
Ook deze documentaire van de cineast Andras Hamelberg geeft een uniek beeld van de kunstactiviteiten die vanuit Kunstlab Orbino werden ontwikkeld.
Waar ?
- KunstNet via Omroep RTV Alkmaar op de Alkmaarse kabel
Wanneer ?
- april elke dinsdag om 18.15 en 21.15 uur en elke zondag om 14.00 uur

Kunstlab ORBINO eindigt in stijl
11 maart 2008
Toine Klaassen sluit Kunstlab ORBINO af met serie rituelen
Zondagmiddag was het dan eindelijk zover: de laatste uren van Kunstlab ORBINO.
Na 2 jaar zweten en zwoegen en 8 kunstprojekten later, kon het afscheidsfeest beginnen.
Alle kunstenaars, curatoren, opdrachtgevers, en andere participanten die een en ander mogelijk hebben gemaakt waren vertegenwoordigd.
De kunsthistoricus hield een bloemlezing over de projekten en de betekenis van ORBINO voor de hedendaagse kunst. Er was drank en een heus frietkot. Dit op speciaal verzoek van Toine Klaassen, die een ongekend liefhebber blijkt te zijn van fastfood.
Zijn slogan 'Never trust the road without friction' sierde tenslotte de ramen van Kunstlab ORBINO. De gordijnen zijn gesloten.

Dagen Kunstlab ORBINO zijn geteld.
03 maart 2008
Komend weekend, 7, 8 en 9 maart, is echt de laatste mogelijkheid om de toren te bezoeken.
De bekende rode containertoren vormt zo langzamerhand een vertrouwd beeld daar pal naast de N242 in Alkmaar.
Maar niet voor lang meer.
Komend weekend, 7, 8 en 9 maart, is echt de laatste mogelijkheid om de toren te bezoeken.

Daar toont Toine Klaassen als laatste kunstenaar in een reeks van 8 de resultaten van zijn experimenten/performances in het nu geherstructureerde N242 gebied. Zelf noemt hij het: 'voor de automobilisten een vluchtige kruising met mijn activiteiten ofwel een confrontatie van 1 ogenblik!!! '
En wat is er nog mogelijk nu de N242 is ?gedotterd? en het verkeer zich in een voor ideaal gehouden situatie van A naar B kan bewegen?

De N242 is nu klaar, Na 2 jaar enerverende kunstprojekten sluit Kunstlab ORBINO voorgoed haar deuren en verdwijnt de toren uit het landschap. De klus is gedaan.

Laatste afsluitende weekend:
data: vr 7, za 8 en zo 9 maart vanaf 12 uur
locatie: Kunstlab ORBINO langs de N242, oostelijke ring Alkmaar
parkeren: Ranzijn Tuin en DierKunstlab ORBINO groeit langzaam vol
29 februari 2008
Toine Klaassen sleept alles wat op zijn pad komt naar zijn Laboratorium in ORBINO
De laatste dagen is er regelmatig een lichte consternatie op en rond de N242 te bespeuren.
Toine Klaassen trekt weer door het gebied en voert zijn vaak irrationele rituelen uit voor de ogen van de passerende automobilist.

Deze grijpt af en toe zelfs naar de mobiele telefoon om 112 te bellen.
Want reeds tweemaal was er binnen enkele minuten bezoek van een gemotoriseerde poltiefunctionaris die bezorgd informeerde naar de reden en toedracht van een en ander.
Ook de plaatselijke pers laat zich wederom niet onbetuigd gezien de berichtgeving in met name het NHD.

Toine Klaassen is weer aan het werk dus let op!

Toine Klaassen begint aan laatste project
21 februari 2008
Afsluiting van Kunstlab ORBINO door kunstenaar van het eerste uur
UNIT1 heeft Toine Klaassen uitgenodigd om zijn revisie te geven op het nu voltooide N242 gebied.
Wat is er nog mogelijk nu de N242 is ?gedotterd? en het verkeer zich in een voor ideaal gehouden situatie van A naar B kan bewegen?

Toine was in juni 2006 de eerste kunstenaar die het gebied onderzocht en maakt nu als laatste de cirkel rond.
Zijn Reizend Laboratorium Voor Hedendaagse Archeologie zal voor deze gelegenheid vanuit ORBINO worden gecoördineerd.
Hij voert zijn experimenten/performances uit in het nu geherstructureerde N242 gebied. Voor de automobilisten een vluchtige kruising met de activiteiten van Toine Klaassen ofwel een confrontatie van 1 ogenblik!!!

Na 9 maart wordt het rustig langs de N242 want kunstlab ORBINO sluit dan voorgoed haar deuren. De N242 is klaar dus voor de kunstenaars zit de klus erop.

Film over Radio Orbino op kabeltelevisie in heel Noord-Holland
11 februari 2008
In december 2007 werkten de kunstenaars Anton Dekker en Irene Janze aan hun project "Radio Orbino" langs de N242 in Alkmaar. De filmer Andreas Hamelberg maakte een documentaire over dit bijzondere project.
Anton Dekker en Irene Janze bouwden in december 2007 kunstlab Orbino om tot licht- en geluidsculptuur van waaruit live radio-uitzendingen werden gemaakt: Radio Orbino. Zo verrees op het dak de installatie "ON AIR" met rondom de 7 meter hoge zendmast een woud van oude antennes, afkomstig van Alkmaarse daken.
Radio Orbino was in een straal van 2,5 kilometer rondom kunstlab Orbino te ontvangen op FM 106.8
Uitzending documentaire:
Waar ?
- Omroep REGIO22 in het uitzendgebied van Multikabel in geheel Noord-Holland op kanaal S20
Wanneer ?
- Dinsdag 19 februari vanaf 16.40 uur elk uur tot 23.00 uur.
- Woensdag 20 februari elk uur van 11.00 tot 16.00 uur

Film RADIO ORBINO nu te koop
07 februari 2008
De film van Andras Hamelberg over het kunstproject RADIO ORBINO is nu te koop.
Anton Dekker en Irene Janze bouwen in december 2007 kunstlab Orbino om tot licht- en geluidsculptuur van waaruit live radio-uitzendingen worden gemaakt: Radio Orbino. Zo verrijst op het dak de installatie "ON AIR" met rondom de 7 meter hoge zendmast een woud van oude antennes, afkomstig van Alkmaarse daken.

Radio Orbino is in een straal van 2,5 kilometer rondom kunstlab Orbino langs de N242 te ontvangen op FM 106.8
U kunt de film bestellen door 9 euro over te maken op
giro: 96 79 728 t.n.v. UNIT1 o.v.v. DVD RADIO ORBINO.

Film RADIO ORBINO bij KunstNet op de Alkmaarse kabel
05 februari 2008
In december 2007 werkten de kunstenaars Anton Dekker en Irene Janze aan hun project "Radio Orbino" langs de N242 en in kunstlab ORBINO.
Andreas Hamelberg filmde de beeldend kunstenaars Anton Dekker
en Irene Janze vorig jaar december tijdens hun kunstproject Radio Orbino.
In februari zendt KunstNet deze documentaire uit.

In de rode containers van Kunstlab Orbino maakten de Alkmaarse kunstenaar Anton Dekker samen met Irene Janze uit Amsterdam unieke radioprogramma?s.
Zo spraken zij met bewoners van de Omval, wegenbouwers,asfaltdeskundigen en werden er opnames gemaakt van een workshop radiootjes maken.
Automobilisten die over de N242 reden konden via de FM de vraaggesprekken met iedereen die in de uitzending van Radio Orbino kwam, volgen.
Voordat de kunstenaars konden uitzenden werd er een metershoge zendmast op de containers geplaatst. Oude antennes, ter beschikking gesteld door Alkmaarders sierden het dak van het kunstlab.

De documentaire van Hamelberg geeft een interessant beeld van de radiouitzendingen die alleen in de decembermaand waren te beluisteren.
Kijkers kunnen unieke opnamen zien van bewoners die al jaren aan de Omval wonen en geinterviewd werden door de kunstenaars.
Waar ?
- Kunstnet via Omroep RTV Alkmaar op de Alkmaarse kabel
Wanneer ?
- februari elke dinsdag om 18.15 en 21.15 uur en elke zondag om 14.00 uur

De nacht van de fotografie.
14 januari 2008
Vijf onconventionele fotografen exposeren nachtfoto's
Vijf onconventionele fotografen, Kaj ter Borgh, Patrick Koeleman, Titia Hahne, Wout Nooitgedagt en Nico Garstman exposeren het weekend van 26 & 27 januari hun nachtfoto's in het futuristische containergebouw ?Orbino? aan de ringweg Alkmaar N242.

Omgeven door snelwegen, graafmachines en industrieel geluid wordt u meegezogen in hun beelden en omgeven door beamerprojectie, laserstralen en een overdosis aan duisternis.

U kunt tijdens deze verwarrende ervaring samen met de fotografen in en rond het gebouw uw eigen foto's creëren, waarbij u adviezen kunt krijgen over fotograferen in extreme en minimalistische lichtomstandigheden. Laat u inspireren door de oorverdovende stilte van de nacht en vang de kleuren van de duisternis op uw netvlies en camera.

De nachtexpositie is het weekend van 26 & 27 januari geopend vanaf 15.00 tot 24.00 uur.

Kom langs met uw camera en statief en bekijk en neem deel aan de wondere wereld van de Nachtfotografie.

Toegang is gratis. Parkeren kunt u bij tuincentrum Ranzijn.


Zitzak Concert in Orbino
24 december 2007
Reserveer nu kaarten voor Orbinodroom op 12 en 13 jan
De laatste eindjes van operatie N242 worden aan elkaar geknoopt.
In het hart van deze werkzaamheden aan de ringweg Alkmaar staat Orbino. Het is omsingeld door drukte, lawaai en chaos, maar eenmaal binnen is het er stil en biedt het grote raam een prachtig uitzicht over het laatste viaduct in aanbouw.
Hier op 7 meter hoogte staat in het weekend van 12 en 13 januari iets bijzonders te gebeuren. Wie dan Orbino binnen stapt, wordt omarmd door de nostalgie van de jaren 70.
Zak lekker onderuit op een zitzak en geniet van een bijzonder optreden.
De Alkmaarse zangeres Yori Swart speelt met haar band eigen werk, geheel akoustisch. Met inspiratiebronnen als o.a. Alanis Morissette, Stevie Ann, Nina Simone, Thomas Dybdahl e.a. is ze hard op zoek naar een eigen sound. En dit optreden is dan ook een bijzondere uitdaging voor haar en de band. Ze wordt begeleid door Harold Koopman en Yiftach Shahaf op gitaar en Bart-Jan Oosting op percussie.
Wegens een kleine ruimte en brandweervoorschriften mogen er niet meer dan 35 personen per keer naar binnen.
Er zijn voor drie optredens kaarten beschikbaar.
Zaterdag 12 januari om 20:30 en zondag 13 januari om 16:00 en 20:30
Reserveren is noodzakelijk.
Stuur een email met uw naam, telefoonnummer en gewenst aantal kaarten naar kaartenvoororbino@gmail.com.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Bart-Jan Oosting ? 06-25270902

Er zijn diverse consumpties verkrijgbaar.
Let op onze special: Warme Chocomel met slagroom!!

Kijk voor een routebeschrijving bij ?over orbino? en dan ?de locatie?
Parkeren kan op het parkeerterrein van Ranzijn Tuincentrum.
Hiervandaan is het 100 meter lopen naar Orbino.

Buikdanseres treedt op tijdens de avondspits
18 december 2007
Live dans-act voor raam van studio Radio Orbino
Het is koud en guur zo vlak voor Kerst. Bij tuincentrum Ranzijn trotseert een enkeling de ijzige kou. Op zoek naar een mooie kerstboom voor niet teveel geld. De avondspits sukkelt over de N242.
De studio van Radio Orbino hangt als een warme lichtgevende kijkdoos boven de weg.
Voor het grote raam danst Anicha op muziek van Rein.
Een danseres met Balinese handbewegingen, Turkse buikgolven en Spaans voetenwerk.
Een wonderlijk mooi geheel, gehuld in geraffineerde tules en bellengordels.
Het ritmisch gestamp van haar voeten en de begeleidende gitaarklanken zijn tot ver buiten de studio te horen.
De kerstbomenkoper komt nieuwsgierig dichterbij.


Blauwe FM-borden langs de N242
06 december 2007
Borden met uitzendfrequentie geplaatst rond Radio Orbino
De afgelopen dagen zijn er weer wat borden toegevoegd aan het woud van verkeersborden op en rond de N242.
Maar deze borden vallen direct op door hun formaat en hun intensblauwe kleur.
Het betreft hier een officieuze versie van de FM-borden die in het hele land verwijzen naar de radiozenders in het gebied waar de automobilist op dat moment rijdt.
Ook Radio Orbino moest eraan geloven!
Bij alle aansluitende wegen naar de N242 staan ze nu te prijken. Zo krijgen de automobilisten de juiste frequentie om snel hun autoradio bij te stellen op FM 106.8
Radio Orbino natuurlijk.

Radio Orbino zingend de lucht in
02 december 2007
Zangeres zingt Radio Orbino-jingle samen met publiek
Zaterdag 11.26 uur is het eindelijk zover. Radio Orbino gaat officieel van start. Kunstenaars, technici, publiek en enkele genodigden komen bijeen in de studio. Ze zijn getuige van een optreden van beeldend kunstenaar en zangeres Margaretha Louwers.
Zij componeert speciaal voor Radio Orbino de herkenningsmelodie. Samen met het publiek zingt ze haar jingle live de ether in. Radio Orbino op FM 106.8 is een feit.
Uitzendingen zijn te volgen op FM 106.8 en samples zijn te beluisteren via de website orbino.nl

Proefuitzendingen Radio Orbino geslaagd
27 november 2007
De nieuwe zender heeft een goed bereik rond de N242 ten oosten van Alkmaar
De technici van Radio Orbino slaken een zucht van verlichting; de zendmast staat.
In een woud van antennes torent de FM zender boven alles uit. In de studio worden snel de laatste stekkers en snoeren verbonden en dan is het moment daar. Het eerste signaal van Radio Orbino gaat de ether in.
Maar hoe weten we nou of ie het doet? Goeie vraag, er is geen ontvanger aanwezig in de studio.
De oplossing staat onderaan de Orbino-toren: een auto met radio.
Als snel blijkt dat alles perfect werkt. Een helder en duidelijk signaal op FM 106.8. Na enig rondrijden op de N242 met de autoradio aan blijkt het bereik erg mee te vallen. Voorbij de Vuilverbranding richting Akersloot en zelfs voorbij de Nollen richting Heerhugowaard is alles nog goed te volgen. Daarna al meer geruis en andere geheimzinnige geluiden uit de ether ...

Documentaire Kunstnet over 50.000 CHINESE CHRYSANTEN
17 november 2007
Een nieuwe aflevering van Orbino Kunstlab.
Hartje zomer plant de Westlandse kunstenaar Adrie Huisman 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de Provinciale Weg N242 tussen Alkmaar en Heerhugowaard.
Huisman, voormalig tuinderszoon, laat de plantjes speciaal uit China komen. Als de chrysanten volop bloeien, organiseert hij helicoptervluchten boven, en rondritten met Chinese auto's over de opgebroken provinciale weg.
Waar ?
- Kunstnet via Omroep RTV Alkmaar op de Alkmaarse kabel
Wanneer ?
- november elke dinsdag om 18.15 en 21.15 uur en elke zondag om 15.00 uur

Opbouw radiostation vordert gestaag
14 november 2007
Letters en antennes verrijzen bovenop Radio ORBINO
Langzaam maar zeker worden de contouren zichtbaar van Radio ORBINO.
De eerste antennes van diverse Alkmaarse daken krijgen een plaatsje bovenop het dak van het zendstation. Anton Dekker werkt daar dik ingepakt aan zijn radiobeeld. Letter voor letter worden ook de naam én de frequentie van de zender zichtbaar. De lage zon werpt zijn vale licht op ORBINO. Er hangt sneeuw in de lucht.

Film 50.000 CHINESE CHRYSANTEN op kabeltelevisie in Noord-Holland
05 november 2007
Afgelopen zomer werkte de kunstenaar Adrie Huisman aan zijn project "50.000 Chinese chrysanten " in kunstlab ORBINO.
In de natte en koude zomer plant de Westlandse kunstenaar Adrie Huisman 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de Provinciale Weg N242 tussen Alkmaar en Heerhugowaard.
Huisman, voormalig tuinderszoon, laat de plantjes speciaal uit China komen. Als de chrysanten volop bloeien, organiseert hij helicoptervluchten boven, en rondritten met Chinese auto's over de opgebroken provinciale weg.

Waar ?
- Omroep REGIO22 in het uitzendgebied van Multikabel in geheel Noord-Holland op kanaal S20
Wanneer ?
- zaterdag 10 nov. vanaf 16.00 uur elk uur t/m zondag 11 nov. 16.00 uur

Opbouw Radio ORBINO gestart
01 november 2007
Op het dak van Kunstlab ORBINO zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen voor het antennepark.
Met een scheel zonnetje en weinig wind is het goed toeven op het dak van Kunstlab ORBINO.
Het uitzicht is magistraal en het gekrioel van de wegen en auto's en werkers lijkt op een continu bewegende maquette.
Kunstenaar Anton Dekker is vandaag begonnen met het opbouwen van de steigerconstructie die nodig is voor het antennepark van Radio ORBINO.
In de loop van komende maand arriveert de hoofdantenne die nodig is voor de uitzendingen.
Enkele dagen geleden werd de uitzendfrequentie bekend: 106.8 op de FM-band. De zender heeft een bereik van 2,5 kilometer en start met proefuitzendingen eind november.
Vervolgens zijn er de hele maand december uitzendingen met bijdragen van kunstenaars, wetenschappers, muzikanten, omwonenden en andere onvoorziene zaken!

Film 50.000 CHINESE CHRYSANTEN nu te koop
28 oktober 2007
De film van Andras Hamelberg over het kunstproject 50.000 CHINESE CHRYSANTEN van Adrie Huisman is nu te koop.
September 2007 plant de Westlandse kunstenaar Adrie Huisman 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de Provinciale Weg N242 tussen Alkmaar en Heerhugowaard.
Huisman, voormalig tuinderszoon, laat de plantjes speciaal uit China komen. Als de chrysanten volop bloeien, organiseert hij helicoptervluchten boven, en rondritten met Chinese auto's over de opgebroken provinciale weg.
U kunt de film bestellen door 7 euro over te maken op
giro: 96 79 728 t.n.v. UNIT1 o.v.v. DVD 50.000 CHINESE CHRYSANTEN.

Spectaculaire afsluiting chrysanten-project
01 oktober 2007
Helicopters en Chinese auto,s vliegen en rijden af en aan tijdens afsluitend weekend
Regen, regen en nog eens regen, Duizenden Chinese chrysanten doen verwoede pogingen om hun bloemen te laten zien in de middenbermen van de N242. Ruim 120 bezoekers trotseerden wind en regen om vanuit de helicopter een glimp op te vangen van die bloeipogingen. Hier en daar zijn gele en roze strepen te zien. Bloeiende chrysanten weet Adrie Huisman.
Breedsprakig rijdt hij met zijn chauffeur Jack andere bezoekers rond in een dikke Chinese SUV, van het merk Landwind. De Chinezen komen eraan dus zie dit maar als een voorproefje. Boven hun hoofd wentelwiekt de helicopter weer met een volgende vracht toeschouwers.

En de kunstenaar, hij ploegt voort
24 september 2007
Adrie Huisman en een ploeg helpers zijn druk aan het maaien ter voorbereiding van komend weekend.
Het zal erom spannen. De eerste Chinese chrysanten beginnen voorzichtig te bloeien. Maar er is meer zon nodig en of dat er nog van zal komen zo eind september. Adrie Huisman betwijfelt het maar bloeien zullen ze zeker. Dan maar wat later.
Om de bedden met chrysanten toch tot zijn volle recht te laten komen voor het afsluitend weekend van 29 en 30 september is Adrie druk bezig om alle middenbermen te maaien.
Door het omliggend gras weg te halen komen de bedden beter uit. Zowel voor het publiek in de helicopter als voor de passerende automobilist zijn de bedden dan goed zichtbaar.
En nu nog wat zon.

Helicopters en Chinese auto's op en boven de N242
19 september 2007
Voorverkoop vliegtickets groot sukses.
Zaterdag 29 en zondag 30 september van 11 tot 18 uur:
- za elk 10 min. rondvlucht met helicopter
- za en zo rondritten met Chinese auto's
Locatie: Ranzijn Tuin en Dier (N242, Alkmaar, oostelijke ring)

* vliegtickets alleen nog te koop op locatie !
* komt U met Chinese auto, dan vliegt U gratis !

In het kader van zijn kunstproject 50.000 Chinese chrysanten organiseert Adrie Huisman rondritten en rondvluchten op en boven de N242. Zo krijgt het publiek een unieke kijk op het landschappelijke lijnenspel van de N242 en de 50.000 Chinese chrysanten.

De Westlandse kunstenaar Adrie Huisman plantte deze zomer met een team vrijwilligers 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de Provinciale Weg N242 tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Huisman, voormalig tuinderszoon, liet de plantjes speciaal uit China komen.

Huisman over zijn chrysantenactie, de rondvluchten en de rondritten:
?China is dichterbij dan we denken. China is al jaren de grootste exporteur van Hollandse bolchrysanten. Binnenkort rijden we allemaal in een Chinese auto. En het zal dus ook wel niet zo lang meer duren voordat de eerste snelweg in Nederland door Chinezen wordt aangelegd?

Film IK WOON HIER bij KunstNet op de Alkmaarse kabel
13 september 2007
In juni 2007 werkte de kunstenaar Eva Klee aan haar project "Ik woon hier " langs de N242 en in kunstlab ORBINO.
In juni 2007 werkte de kunstenaar Eva Klee aan haar project "Ik woon hier " langs de N242 en in kunstlab ORBINO.
Eva Klee bouwt op onverwachte plekken langs de N242 haar nomadische kampement op. De kunstenaar werkt en bivakkeert te midden van de dagelijkse verkeersstromen en de bouwwerkzaamheden aan de weg. Eva Klee observeert de automobilisten op hun route van A naar B vanuit haar zelf gecreëerde tijdelijke verblijfsruimte. Haar tenten die her en der langs de weg opduiken vormen geïsoleerde, kwetsbare en verstilde ruimten. Ze zijn goed zichtbaar voor de weggebruikers van de N242.
Uitzending: in de maand september elke dinsdagavond om 18.15 en 21.15 uur en zondagmiddag om 15.00 uur via RTV Alkmaar (de voormalig Alkmaarse Kabelkrant)

Voorverkoop tickets tijdens Kunst tot de Nacht
05 september 2007
Tijdens Kunst tot de Nacht, de opening van het culturele seizoen, staat UNIT1 op het Canadaplein met een zeecontainer.
In de openstaande container wordt binnen op de achterwand filmdocumateriaal geprojecteerd van projecten van Kunstlab ORBINO langs de N242.

Adrie Huisman presenteert zijn project: 50.000 Chinese chrysanten
Hij plantte eerder deze zomer samen met vrijwilligers 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de Provinciale Weg N242 tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Huisman, voormalig tuinderszoon, liet de plantjes speciaal uit China komen.

Tevens kan het publiek tickets kopen voor een helicoptervlucht boven de N242 in het kader van het project van Adrie Huisman.

Film IK WOON HIER bij KunstNet op Alkmaarse kabel
04 september 2007
De hele maand september zendt KunstNet op dinsdagavond en zondagmiddag een filmverslag van Andreas Hamelberg uit over het kunstproject ?Ik woon hier?.
Dinsdag 4 september 2007
Ik woon hier
In juni heeft Eva Klee op onverwachte plekken langs de N242 haar nomadische kampement opgebouwd. De kunstenaar werkte en bivakkeerde te midden van de dagelijkse verkeersstromen en de bouwwerkzaamheden aan de weg. Eva Klee observeerde de automobilisten op hun route van A naar B vanuit haar zelf gecreëerde tijdelijke verblijfsruimte. Haar tenten die her en der langs de weg opdoken vormden...
Uitzending: in de maand september elke dinsdagavond om 18.15 en 21.15 uur en zondagmiddag om 15.00 uur via RTV Alkmaar (de voormalig Alkmaarse Kabelkrant)

Voorverkoop helicoptervluchten gestart
23 augustus 2007
HELICOPTERVLUCHTEN BOVEN DE N242
nu 10 euro korting bij online boeken!
In het kader van zijn kunstproject 50.000 Chinese chrysanten organiseert Adrie Huisman een serie helicoptervluchten boven de N242. Middels deze vluchten krijgt u een unieke kijk op het landschappelijke lijnenspel van de N242 en de 50.000 Chinese chrysanten.

Vluchtdatum: zaterdag 29 september 2007
Tijd: van 14.00 uur tot 17.00 uur
Lokatie: parkeerterrein Ranzijn Tuin en Dier naast de N242 Alkmaar
Duur van elke vlucht: 10 minuten
Kosten: nu slechts 50 euro p.p. bij online boeking (op locatie 60 euro)

Boek nu uw vlucht online:

Stuur een mail met naam en adres naar: info@orbino.nl
Geef in de mail aan rond welke tijd u wilt vliegen:
- tussen 14-15 uur; nog 14 tickets beschikbaar
- tussen 15-16 uur; nog 18 tickets beschikbaar
- tussen 16-17 uur: nog 16 tickets beschikbaar

Stort vervolgens 50 euro op Postbanknr. 96 79 728 t.n.v. UNIT1 Alkmaar onder vermelding van naam, adres, emailadres
Na betaling krijgt u per omgaande een bevestiging van uw boeking. Die bevestiging is tevens uw ticket/boardingpass met vluchtgegevens.

* uitvoering van een en ander is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden
* vluchttijd kan afwijken van voorkeur

Film IK WOON HIER op Regio22 in heel Noord-Holland op de kabel
11 augustus 2007
Film van Andras Hamelberg woensdag 15 - en zaterdag 18 aug. op de kabel.
In juni 2007 werkte de kunstenaar Eva Klee aan haar project "Ik woon hier " langs de N242 en in kunstlab ORBINO.

Eva Klee bouwt op onverwachte plekken langs de N242 haar nomadische kampement op. De kunstenaar werkt en bivakkeert te midden van de dagelijkse verkeersstromen en de bouwwerkzaamheden aan de weg. Eva Klee observeert de automobilisten op hun route van A naar B vanuit haar zelf gecreëerde tijdelijke verblijfsruimte. Haar tenten die her en der langs de weg opduiken vormen geïsoleerde, kwetsbare en verstilde ruimten. Ze zijn goed zichtbaar voor de weggebruikers van de N242.

Voor de rest van de wereld zijn de uitzendingen van Regio22 ook te bekijken via de live-stream op www.regio22.nl.
Omroep REGIO22 zendt uit in heel Noord-Holland via Multikabel op kanaal S20++
De uitzending is doorlopend van woensdag 15 augustus vanaf 16.15 tot donderdag 07.00 uur.
En zaterdag 18 augustus vanaf 16.15 uur doorlopend tot zondag 07.00 uur.

Wiedewiedewiede
13 juli 2007
Onkruid tussen de chrysanten groeit als kool
Na de overvloedige regenbuien van de afgelopen dagen groeien de chrysantenplantjes voorspoedig. Maar ook onkruid en gras laten zich niet kennen. Het is vechten om een plekkie.
Dus is Adrie Huisman samen met een aantal vrijwilligers druk doende om het onkruid tussen de tere planten weg te halen.
Met de schoffel en de hand worden alle plantenbedden een voor een zorgvuldig gewied.
Het wieden van alle bedden neemt nog wel enkele weken in beslag.

50.000 plantjes in de middenberm
03 juli 2007
Adrie Huisman van start met kunstproject '50.000 Chinese chrysanten'.
De Westlandse kunstenaar Adrie Huisman plant deze zomer 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de Provinciale Weg N242 tussen Alkmaar en Heerhugowaard.
Huisman, voormalig tuinderszoon, laat de plantjes speciaal uit China komen.

Temidden van het voortrazende verkeer steekt Adrie Huisman begin juli plantje voor plantje in de aarde.

Huisman over zijn chrysantenactie:
(..) ?China is dichterbij dan we denken. China is al jaren de grootste exporteur van Hollandse bolchrysanten. Binnenkort rijden we allemaal in een Chinese auto. En het zal dus ook wel niet zo lang meer duren voordat de eerste snelweg in Nederland door Chinezen wordt aangelegd? (..)

In de maand september, als de Chinese chrysanten volop bloeien, zal Adrie Huisman een aantal acties ondernemen in en rond Kunstlab Orbino.

Druk, druk, druk.
27 juni 2007
Nog even snel folderen voor het komend weekend
In de aanloop naar het afsluitende weekend in Kunstlab Orbino is Eva Klee druk aan het folderen langs de N242.
In de folder roept zij de automobilisten op om middels email te reageren op haar project "Ik woon hier".
Deze informatie vormt een onderdeel van haar presentatie a.s. zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur in Kunstlab Orbino.

Afsluiting project Eva Klee
25 juni 2007
?Zwerven maakt vrij!"
Eva Klee bouwt op onverwachte plekken langs de N242 haar nomadische kampement op. Zij stopt op non-plekken. Plekken in de berm waar iedereen aan voorbij gaat.
Daar werkt en bivakkeert ze temidden van de dagelijkse verkeersstromen en de bouwwerkzaamheden aan de weg. Haar tenten die her en der langs de weg opduiken vormen geïsoleerde, kwetsbare en verstilde
beelden.

A.s. zaterdag en zondag toont Eva Klee een installatie over haar werkproces in Kunstlab Orbino.

Praktische informatie:
- zaterdag 30 juni van 12 tot 17 uur
- zondag 1 juli van 12 tot 17 uur

- locatie: Kunstlab ORBINO hoek Schermerweg/Provinciale Weg N242 Alkmaar
- parkeren bij Ranzijn Tuin en Dier
- meer info: www.orbino.nl
- contact: UNIT1 06 20 13 45 03

Eva Klee bouwt gestaag door aan kunstwerken langs N242
19 juni 2007
?... ik klamp en zuig me vast aan de weg ... en begin opnieuw te bouwen. Waar woont de kunstenaar??

Pers overvalt bestolen kunstenares
14 juni 2007
Na de diefstal en vernielingen van de afgelopen dagen stort de pers zich massaal op de gedupeerde Eva Klee
De afgelopen twee dagen zijn de tentjes en shelters van Eva Klee vernield en ontvreemd zoals dat in politietermen heet.
De zichtbaar boze Eva had de rest van de dagen haar handen vol aan de toestromende pers.
Radio, televisie en schrijvende media storten zich nml. massaal op deze negatieve manier van applaus.
De kunstenares gaat de komende dagen nieuwe beelden bouwen en stappen zetten in wat zij ziet als continu communiceren met haar toeschouwers. Dit alles onder de noemer: "Ik woon hier" Toch?

Eva Klee krijgt tent aangeboden
14 juni 2007
Geschenk van lerares uit Heerhugowaard
Het kunstproject met tenten langs de N242 bij Alkmaar is weer compleet. Een Marokkaanse lerares uit Heerhugowaard heeft een tent aangeboden. Afgelopen weekend werd een van de drie tenten van kunstenares Eva Klee gestolen.

HOUD DE DIEF!
11 juni 2007
Tentje gestolen langs de N242
Afgelopen weekend blijkt een van de tentjes langs de N242 nabij McDonald's te zijn gestolen.
Het tentje vormt een onderdeel van het kunstprojekt "Ik woon hier" van Eva Klee. Zij woont/werkt in opdracht van Kunstlab ORBINO de hele maand juni langs de weg.

De kunstenares overweegt aangifte te doen bij de politie.
Zij plaatst tevens een advertentie in de plaatselijke kranten:

Tent verdwenen!
Op de oostelijke ringweg rond Alkmaar (N242) in de richting Heerhugowaard stond in de middenberm vlak voor de Leegwaterbrug en klein blauw koepeltentje. Ik woonde daar! Wie heeft hem gezien?
email: ikwoonhier@planet.nl

Kamperen langs de snelweg
04 juni 2007
Kunstenaar woont en werkt in de berm van de N242
Menig automobilist kjkt toch even verrast op ter hoogte van McDonalds.
Pal naast de weg staat een doorsnee koepeltentje. Zo'n tentje waar de campings vol mee staan. Lichtgewicht, dun, flexibel, bollend in de wind.
Vlakbij zit Eva Klee in het hoge gras, potlood en schetsboek in de hand. Straks gaat ze foto's en films maken van haar tijdelijke kampeerplek.Ze vindt het hier mooi.

Project IK WOON HIER van start
31 mei 2007
Duits/Nederlandse kunstenaar Eva Klee slaat tenten op langs N242
"Ik woon hier"
Eva Klee bouwt op onverwachte plekken langs de N242 haar nomadische kampement op. De kunstenaar werkt en bivakkeert te midden van de dagelijkse verkeersstromen en de bouwwerkzaamheden aan de weg. Eva Klee observeert de automobilisten op hun route van A naar B vanuit haar zelf gecreëerde tijdelijke verblijfsruimte. Haar tenten die her en der langs de weg opduiken vormen geïsoleerde, kwetsbare en verstilde ruimten. Ze zijn goed zichtbaar voor de weggebruikers van de N242.

Vanuit haar nomadisch verblijf reageert Eva Klee op haar omgeving met geluidssculpturen, tekeningen of teksten. En ze correspondeert met de toeschouwers. De tekeningen en teksten zijn aan de buitenkant van de tenten zichtbaar. Zo is voor iedereen te volgen waar Eva Klee mee bezig is: "Ik woon hier"
Locaties:
- Kunstlab ORBINO - kruising Nw. Schermerweg - Provinciale Weg (bij Kraspolderbrug)
- diverse locaties in de bouwputten van de N242.

Werkperiode:
de hele maand juni 2007

Afsluiting:
za 30 juni en zo 1 juli van 12.00 tot 17.00 uur

Open weekend ORBINO
24 mei 2007
Alkmaar, 23 mei ? Het containerkunstwerk Orbino is aankomend weekend op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 12.00-17.00 uur geopend voor publiek.
Ontdek het containerkunstwerk Orbino tijdens open weekend
Orbino levert een prachtig uitzicht op de bouwput van de nieuwe Provincialeweg N242. Tijdens het open weekend zijn verschillende videoregistraties te zien van kunstprojecten die rondom en in Orbino zijn gerealiseerd.
Orbino staat nabij de kruising Nieuwe Schermerweg / N242 in Alkmaar. De uitkijktoren van de Belgische kunstenaar Luc Deleu is ook een podium voor acht kunstenaars die de verandering van het landschap rond de N242 onderzoeken en verbeelden. In juni zal de kunstenaar Eva Klee in en rondom Orbino bivakkeren.

Film FILEZWAAIEN op Regio 22 kabeltv Noord-Holland
10 mei 2007
Film van Andras Hamelberg over project FILEZWAAIEN op kabeltelevisie in Noord-Holland
Alle kunstprojecten van Kunstlab ORBINO worden door de Amsterdamse cineast Andras Hamelberg gefilmd.

Maart 2007 bivakkeert kunstenaar Lino Hellings met een groep internationale studenten van de HKU in Kunstlab ORBINO.
Samen met de kunstenaar gaan de 8 studenten als participerende reporters het gebied verkennen. Met kleine performances en praktische onderzoeken, wordt antwoord gezocht op de vraag "Wat beweegt ons?".
Centraal onderdeel van het onderzoek is het FILEZWAAIEN.
Omroep REGIO22 zendt uit in heel Noord-Holland via Multikabel op kanaal S20++
Woensdag 16 mei vanaf 15.30 uur tot donderdag 15.00 uur; elk uur
Zondag 20 mei vanaf 15.30 uur tot maandag 15.00 uur; elk uur.
Voor de rest van de wereld zijn de uitzendingen van Regio22 ook te bekijken via de live-stream op www.regio22.nl.

FILEZWAAIEN bij KunstNet op de Alkmaarse kabel
26 april 2007
De hele maand mei zendt KunstNet op dinsdagavond en zondagmiddag een filmverslag van Andreas Hamelberg uit over het kunstproject ?Filezwaaien? .
De N242, de oostelijke ringweg rond Alkmaar wordt volledig vernieuwd. Deze omvangrijke klus met nieuwe viaducten, wegen, busbanen en fietspaden gaat ruim twee jaar duren.
Midden tussen de bouwputten staat het kunstlab ORBINO. Op uitnodiging van UNIT1 gaat een aantal kunstenaars afwisselend een maand wonen en werken in het kunstlab. Daar verbeelden zij hun persoonlijke visie op deze infrastructurele ingreep in het Noord-Hollandse landschap.

Maart 2007 bivakkeert Lino Hellings met een groep internationale studenten van de HKU in Kunstlab ORBINO naast de N242.
Samen met de kunstenaar gaan de 8 studenten als participerende reporters het gebied verkennen. Met kleine performances en praktische onderzoeken, wordt antwoord gezocht op de vraag "Wat beweegt ons?".
Centraal onderdeel van het onderzoek is het FILEZWAAIEN.

Uitzending: in de maand mei elke dinsdagavond om 18.15 en 21.15 uur en zondagmiddag om 15.00 uur via A9tv (de voormalig Alkmaarse Kabelkrant)

Open weekend ORBINO
25 april 2007
Alkmaar, 25 april ? Het containerkunstwerk Orbino is aankomend weekend op zaterdag 28 en zondag 29 april van 12.00-17.00 uur geopend voor publiek.
Orbino levert een prachtig uitzicht op de bouwput van de nieuwe Provincialeweg N242. Tijdens het open weekend zijn verschillende videoregistraties te zien van kunstprojecten die rondom en in Orbino zijn gerealiseerd.
Orbino staat nabij de kruising Nieuwe Schermerweg / N242 in Alkmaar. De uitkijktoren van de Belgische kunstenaar Luc Deleu is ook een podium voor acht kunstenaars die de verandering van het landschap rond de N242 onderzoeken en verbeelden.
Kunst en Cultuur Noord-Holland is hét adviespunt voor vormgeving en beeldende kunst in Noord-Holland en heeft Orbino in opdracht van de Provincie Noord-Holland geplaatst. Kunstenaarsinitiatief UNIT1 (Alkmaar) verzorgt als curator de programmering van Kunstlab Orbino. Meer informatie over de projecten van Kunst en Cultuur Noord-Holland is te vinden op www.cbknh.nl. Kijk op www.noord-holland.nl/projecten/n242 voor informatie over de wegwerkzaamheden rond Orbino.Film FILEZWAAIEN nu te koop
16 april 2007
De film van Andras Hamelberg over het kunstproject FILEZWAAIEN van Lino Hellings is nu te koop.
Maart 2007 bivakkeert Lino Hellings met een groep internationale studenten van de HKU in Kunstlab ORBINO naast de N242.
Samen met de kunstenaar gaan de 8 studenten als participerende reporters het gebied verkennen. Met kleine performances en praktische onderzoeken, wordt antwoord gezocht op de vraag "Wat beweegt ons?".
U kunt de film bestellen door 8 euro over te maken op
giro: 96 79 728 t.n.v. UNIT1 o.v.v. DVD FILEZWAAIEN.

Energieke afsluiting Filezwaaien
02 april 2007
Project Lino Hellings in stijl afgesloten
Afgelopen weekend was de afronding van de werkmaand van Lino Hellings.
Na weken Filezwaaien in de ochtend- en avondspits en dagenlang films monteren en gegevens analyseren was het dan zover; de presentatie van haar onderzoekresultaten.
Dit geschiedde in de vorm van grote teksten aan de wanden, een 3-tal films van de acties en de mogelijkheid om als bezoeker zelf te Filezwaaien.De aanwezige bezoekers waren tevens getuige van een column van Rob van Maanen over het fenomeen File. Deze werd geheel in stijl buiten pal langs de weg voorgedragen terwijl het publiek hoog in het Kunstlab een en ander kon volgen via de moderne techniek.
Er werd nog lang en driftig naar de file gezwaaid.

Komend weekend eindpresentatie FILEZWAAIEN
26 maart 2007
Lino Hellings onthult komend weekend haar File-geheimen
Lino: Ik krijg steeds hechtere contacten in de file. Mensen met wie ik al een praatje gemaakt heb, groeten me alsof we al jaren beste vrienden zijn. Het aantal 'duimen omhoog' stijgt. Een werkauto met vier mannen stopt, draait het raampje open. 'Krijgen jullie daar nu geld voor ?'. Ja , het is gewoon een beroep, Filezwaaien. Vaste werktijden enzo. "Oh, dan in de zomer wel in bikini zwaaien hè !" Elke ochtend zie ik ook dezelfde mensen hun hond uitlaten. Filezwaaien lijkt wel op de hond uitlaten. Je hebt een bezigheid die je als vanzelf in contact brengt met anderen ...
Praktische informatie afsluitend weekend:
- vrijdag 30 maart van 16 tot 17 uur
- zaterdag 31 maart van 12 tot 17 uur
- zondag 1 april van 12 tot 17 uur
met rond 15 uur presentatie onderzoek m.m.v. columnist Rob van Maanen.

- locatie: Kunstlab ORBINO hoek Schermerweg/Provinciale Weg N242 Alkmaar
- parkeren bij Ranzijn Tuin en Dier
- meer info: www.orbino.nl
- pers/contact: Kees Bolten 0620134503

Tussentijdse presentatie File-onderzoek
17 maart 2007
Lino Hellings en studenten HKU lanceren CD met File-tips
Na twee weken Filezwaaien presenteerden Lino Hellings en de studenten van de HKU hun tussentijdse onderzoeksresultaten in de vorm van een persconferentie.
Er werden filezwaaifilmpjes vertoont, tekeningen op een glaswand gemaakt en er was de launch van de Filezwaai CD.

Deze CD bevat 1001 dingen om te doen in de file; van file-fitness, file-flirten tot verhalen over de file in Islamabad, Pakistan en Sofia, Bulgarije.

De bezoekers namen plaats in een aantal auto's in de file om vervolgens de instructies van de CD te volgen.
Dit leidde regelmatig tot grote hilariteit in de auto én reacties van passerende automobilisten op de N242.

Zo waren buurtbewoners, docenten van de HKU en belangstellenden uit het land getuige van een frisse en verrassende kijk op de FILE.

Na afloop van dit studentenonderzoek brengt Lino Hellings al het materiaal samen in een eindpresentatie.
Lino Hellings met haar eindpresentatie op:
- vrijdag 30 maart van 16.00 tot 17.00 uur en
- zaterdag 31 maart van 12.00 tot 17.00 uur en
- zondag 1 april van 12.00 tot 17.0 uur.

TEKSTKAR.NL nieuwe sponsor
07 maart 2007
Grootste verhuurder van tekstkarren wordt sponsor ORBINO
De tekstkarren van de firma van Deuveren bieden Kunstlab ORBINO sinds kort de mogelijkheid om op ieder gewenst tijdstip rond de kunstprojecten langs de N242, teksten of mededelingen te tonen inclusief afbeeldingen.
Alles is eenvoudig en door de medewerkers van Tekstkar.nl op afstand te programmeren.
Kunstlab ORBINO is erg blij met deze sponsor met name vanwege de uitstraling van de tekstkarren die naadloos aansluit bij de vormgeving van de projecten van ORBINO.

Filezwaaiers in de ochtendspits
06 maart 2007
In weer en wind met warme muts op
Het is nog ochtendgrauw als twee dikgeklede figuren zich opstellen langs de N242 ter hoogte van Ranzijn Tuin en Dier.
Een tweetal filmcamera's wordt opgesteld en dan ....zwaaien maar.
De vroege filerijders in de warme auto's reageren verschillend. Nietszeggende blikken op nul, terugzwaaien, toeteren, breed glimlachen, ... Onvermoeibaar blijven de filezwaaiers hun werk doen; zwaaien. Af en toe een verwaaide regenvlaag, langzaam komt een waterig zonnetje door. Na ruim anderhalf uur een laatste zwaai en inpakken.
Snel naar de warmte van Kunstlab ORBINO en het filmmateriaal monteren en analyseren.
Vanavond weer een file.

Eerste presentatie Filezwaaien
02 maart 2007
Lino Hellings en studenten ontvouwen onderzoeksplannen tijdens "persconferentie".
Op de eerste zgn. persconferentie ontvouwden de reporters , in aanwezigheid van regionale pers en belangstellenden, hun plannen voor de komende tijd.
Deze variëren van onderzoek naar beeldbepalende gemanipuleerde verkeerstekens tot het vastleggen van gedragingen van de automobilist in de auto tijdens de file.
De onderzoeken vinden de komende twee weken plaats gedurend de ochtenden van 7 tot 9 uur en de avonden van 5 tot 7 uur.
Deze eerste persconferentie werd afgesloten met een gezamenlijk filezwaaien pal voor Kunstlab ORBINO.
Volgende week zelfde tijd, zelfde plaats, volgt de tweede.

Project FILEZWAAIEN van start
01 maart 2007
Lino Hellings en studenten nemen bezit van ORBINO
Het project FILEZWAAIEN van Lino Hellings is vandaag van start gegaan. Kunstlab ORBINO is veranderd in het zgn. persbureau Independent Press.
Een 8-tal internationale studenten zijn als ware reporters begonnen met hun journalistieke werk, een onderzoek naar de dagelijkse files op de wegen rond ORBINO.
Deze eerste werkdag hebben zij meteen benut om het werkgebied rond de N242 te verkennen.
Komende maandag starten de gerichte acties in de ochtendspits van 7 tot 9 uur. Dit zgn. Filezwaaien zal vervolgens 2 weken voortduren en een schat aan beeld/informatie opleveren.

Film KERSTBOODSCHAPPEN op Regio 22 kabeltv
13 februari 2007
documentaire van Andras Hamelberg over kunstproject 'Kerstboodschappen'
December 2006 werkt Frederieke Jochems aan haar project 'Kerstboodschappen'
Zij roept inwoners van Noord-Holland op (oude) homevideo?s en filmpjes in te sturen van hoe zij kerst vieren. Jochems bewerkt dit materiaal vervolgens tot de film ?Kerstboodschappen?.
Deze zgn. roadmovie is in de week voor kerst tijdens de avondspits op onverwachte plekken te zien rond Orbino, het kunstlab langs de N242 waar dagelijks tienduizenden automobilisten, fietsers en bromfietsers passeren.
Voor de rest van de wereld zijn de uitzendingen van Regio22 ook te bekijken via de live-stream op www.regio22.nl.
Omroep REGIO22 zendt uit in heel Noord-Holland via Multikabel op kanaal S20++
De uitzending is doorlopend van woensdag 14 februari vanaf 15.00 tot donderdag 15.00 uur.

Film KERSTBOODSCHAPPEN op KunstNet Alkmaarse kabeltelevisie
10 februari 2007
De hele maand februari zendt KunstNet op dinsdagavond een filmverslag van Andreas Hamelberg over het kunstproject ?Kerstboodschappen? uit.
December 2006 werkt Frederieke Jochems aan haar project 'Kerstboodschappen'
Zij roept inwoners van Noord-Holland op (oude) homevideo?s en filmpjes in te sturen van hoe zij kerst vieren. Jochems bewerkt dit materiaal vervolgens tot de film ?Kerstboodschappen?.
Deze zgn. roadmovie is in de week voor kerst tijdens de avondspits op onverwachte plekken te zien rond Orbino, het kunstlab langs de N242 waar dagelijks tienduizenden automobilisten, fietsers en bromfietsers passeren.
Uitzending: elke dinsdag in februari om 18.15 en 21.15 uur en zondagmiddag om 15.00 uur via A9tv (de voormalig Alkmaarse Kabelkrant)

Verslag Kerstboodschappen nu te koop
24 januari 2007
Het documentair verslag van Andras Hamelberg over het kunstproject KERSTBOODSCHAPPEN van Frederieke Jochems is nu te koop.
December 2006 werkt FREDERIEKE JOCHEMS aan haar project
KERSTBOODSCHAPPEN. Zij roept inwoners van Noord-Holland op (oude) homevideo?s en filmpjes in te sturen van hoe zij kerst vieren. Jochems bewerkt dit materiaal vervolgens tot een zgn. roadmovie. In de week voor
kerst wordt de film tijdens de avondspits op onverwachte plekken rond het kunstlab vertoont.
U kunt de film bestellen door 9 euro over te maken op
giro: 96 79 728 t.n.v. UNIT1 o.v.v. DVD KERSTBOODSCHAPPEN.

Locatie Nollen sterk kontrast
24 december 2006
De Nollen vormt de tweede locatie voor kerstfilm "Kerstboodschappen"
De locatie waar de film "Kerstboodschappen" de komende dagen nog wordt geprojecteerd is de Nollen.
Dit welhaast lege, kunstmatige landschap met het uiterlijk van een Japanse Zen-tuin, vormt een enorm kontrast met de beeld- en geluidsgekte van het parkeerterrein van Ranzijn.
Boven op het viaduct in aanbouw is door wegenbouwer Heijmans een tijdelijke drive-in bios gerealiseerd. Een enorme zwarte zandvlakte met aan de horizon het witte filmdoek hoog in de lege lucht.
De eerste avond was meteen goed voor ruim twintig autoos die via de speciale bewegwijzering hun weg vonden naar de voorstelling.
Vanuit hun geparkeerde warme privédomeintjes keken de bezoekers naar de film die als een kleurrijke steeds weer veranderende kerstkaart in de lucht hing.
Vandaag én de komende twee kerstdagen is de laatste kans voor het publiek om dit unieke filmproject van Frederieke Jochems op deze manier te ervaren.
- 24, 25 en 26 december van 17.00 tot 21.00 uur
- locatie de Nollen, langs de N242, richting Heerhugowaard
- volg de borden

Première speels van start
20 december 2006
Eerste filmavond trekt specifiek publiek
De première van de film "Kerstboodschappen" is vanavond op een speelse manier van start gegaan. Frederieke Jochems reed met een auto over een rode loper en nam een fles champagne in ontvangst. Vervolgend startte zij haar film "Kerstboodschappen".
Geheel in de stijl van de drive-in bios mengden de beelden en geluiden van de film zich met de realiteit van de lokatie: het voortjakkerende verkeer op de N242.
De bezoekers, waaronder alle personeelsleden van st. Kunst en Cultuur NH, genoten van een oliebol en warme chocolademelk.
Ook een paar leveranciers van de homevideo's bekeken de film met genoegen.
De komende avonden zal blijken of de film ook een breder publiek gaat trekken. Deze avond was in ieder geval een goede start.

Premièrekoorts langs N242
19 december 2006
Frederieke Jochems en haar team zijn druk doende met de voorbereidingen voor de 1ste vertoning van de film "Kerstboodschappen"
Het parkeerterrein van Ranzijn oogt nu nog leeg en kaal.
Maar weldra zullen toevallige passanten én genode gasten vanuit hun autoos naar de beelden kunnen kijken van de nieuwste kerstfilm "Kerstboodschappen".
De hele dag is er druk gewerkt; een grote steiger is opgebouwd, een projectiedoek is ingehangen en een bouwtoilet omgetoverd tot filmcabine, compleet met beamer.
Toen de avond viel kon worden getest of de projectie van de film sterk en helder genoeg was. Dit vanwege de enorme lichtvervuiling door autokoplampen, lichtmasten e.d. Frederieke was tevreden met het resultaat. Niets staat een goeie première morgen nu nog in de weg.

Film Kerstboodschappen nadert voltooiing
15 december 2006
Nog paar dagen tot de première
De film "Kerstboodschappen' is bijna klaar.
Frederieke Jochems en haar rechterhand Pleuni zijn nog druk bezig met de aftiteling en de geluidmixage. Dan is de film echt klaar voor de première komende woensdagavond op het parkeerterrein van Ranzijn Tuin en Dier in Alkmaar langs de N242.
Daar worden al enkele dagen bij alle kassa's folders verspreid met onderstaande tekst:

----------------------------------------
VRIJ ENTREE DRIVE-IN BIOSCOOP

Frederieke Jochems presenteert haar film

?KERSTBOODSCHAPPEN?

KERSTFILM TOONT NOORDHOLLANDERS IN DE HOOFDROL

Woensdag 20 t/m vrijdag 22 december
Elke dag van 17.00 tot 21.00 uur doorlopend
Parkeerterrein Ranzijn Tuin en Dier
langs de N242 Alkmaar

Zaterdag 23 t/m dinsdag 26 december
Elke dag van 17.00 tot 21.00 uur doorlopend
Viaduct in aanbouw Nollencircuit
langs de N242 Heerhugowaard

VOLG DE BORDEN LANGS DE N242 OOSTELIJKE RING ALKMAAR


Film NUZEUM op de kabel
12 december 2006
Alle films over ORBINO op de kabel in heel Noord-Holland.
Vrijdag en zaterdag a.s. zendt Regio22, een commerciele zender uit Hoorn, de film over het Kunstproject NUZEUM uit. In september 2006 verbouwen Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout het kunstlab ORBINO tot een eigenzinnig archeologisch bezoekerscentrum. Vanuit dit zogenaamde NUZEUM maken zij met het publiek uitstapjes naar een andere tijd.
Alle kunstprojecten van kunstlab ORBINO worden door de Amsterdamse cineast Andras Hamelberg gefilmd.

Voor de rest van de wereld zijn de uitzendingen van Regio22 ook te bekijken via de live-stream op www.regio22.nl.
Omroep REGIO22 zendt uit in heel Noord-Holland via Multikabel op kanaal S20++ De uitzending is doorlopend van vrijdag 15 december vanaf 19.00 tot zaterdag 19.00 uur. En van dinsdag 19 december van 19.00 uur tot woensdag 19.00 uur elk uur.

Alkmaarse burgemeester op bezoek
11 december 2006
Marie van Rossen pleit voor kunst welke controverse oproept en verbindingen maakt tussen high en low culture in Alkmaar
De Alkmaarse burgemeester Marie van Rossen had ORBINO gekozen als een van de vijf lokaties waar zij geinterviewd wilde worden. Dit in het kader van haar komende afscheid als burgemeester. Met twee interviewers, haar gemeentevoorlichter en een fotograaf in haar kielzog, nam zij plaats voor het beslagen raam van de containertoren.
Zij pleitte voor kunst welke controverse oproept en verbindingen maakt tussen high en low culture in Alkmaar. Alles werd direct gefilmd door ORBINO huisfilmer Andras Hamelberg die op zijn beurt weer werd gefilmd door amateurfilmer Theo Mossink. Deze was toevallig aanwezig om zijn kerstfilms uit Beverwijk en Amerika langs te brengen. Dit filmmateriaal wordt gebruikt voor het lopende kunstproject 'Kerstboodschappen'.

Filmclub Noord-Holland op bezoek
07 december 2006
Uniek filmmateriaal stroomt binnen uit provincie
Gisteravond waren er enkele vertegenwoordigers van Noord Hollandse amateurfilmclubs op bezoek in ORBINO.
Zij kwamen niet met lege handen.
Ruud Besjes en Theo Mossink, hier op de foto, hadden zich de moeite getroost een compilatieband samen te stellen met tien mooie echte 'Kerstboodschappen' films; een zwevende engel boven Schagen, een pratende Kerstman, veel sneeuw en dansende kerstvrouwtjes. Een welkome aanvulling op de huiselijke taferelen.

Eerste kerstfilms druppelen binnen
06 december 2006
De oproep om eigen kerstfilms in te sturen voor KERSTBOODSCHAPPEN werpt haar vruchten af.
Het project KERSTBOODSCHAPPEN van Frederieke Jochems is nog maar net een paar dagen van start of de eerste bewoners uit Noord-Holland melden zich met films en videobanden.
Na diverse oproepen in de media komen er telefoontjes binnen uit heel de provincie.
Sommige mensen zijn niet in staat om zelf naar ORBINO te komen maar dan springt een assistent snel in de auto om het materiaal op te halen,.
De meeste mensen echter komen hun film toch maar even zelf brengen. Ze vinden het een leuke aanleiding om eens te kijken naar de werkzaamheden van die kunstenaar daar in die rooie toren langs de N242.
Zo ook het echtpaar van der Eng uit Akersloot hier op de foto in ORBINO. Tijdens hun bezoek werd er net gefilmd door een cameraploeg van RTV Noord-Holland voor het programma 'Van Zuks Dus'
De kunstenaar is zelf elke werkdag aanwezig van 15 tot 17 uur om de films in ontvangst te nemen.
Of bel met de speciale Kerstboodschappenlijn: 06-10065427

Oproep via Radio Noord-Holland
30 november 2006
Hans van Willigenburg doet in zijn programma oproep aan de luisteraars.
Vandaag is de kunstenares Frederieke Jochems gebeld door Hans van Willigenburg van RTVNoordHolland, de hulplijn op de radio.
Enthousiast deed zij een oproep aan de Noord-Hollandse luisteraars om hun filmpjes over de kerst in te sturen.

ORBINO staat er volgens de kunstenares nu schitterend bij. Iedere automobilist en andere passant kan het niet ontgaan, dat er iets te gebeuren staat.

Kleurrijke opening ORBINO
16 november 2006
Bonte stoet van politici, ambtenaren, wegwerkers en kunstenaars loopt achter de muziek aan tijdens openingsritueel van kunstwerk ORBINO
Afgelopen donderdag begaf een bonte stoet mensen zich in een afgesloten fietstunnel om daar, onder het genot van warme soep, te luisteren naar enkele korte toespraken van gedeputeerde Kruizinga en wethouder Meijer.
Een saxofonist lokte vervolgens de roodgejekte gasten riching de trappen van ORBINO.
In de bovenzaal van ORBINO aangekomen gaf Luc Deleu, de bedenker van ORBINO, een drooghumoristische explicatie over zijn werk als kunstenaar/architect.
Toen was het tijd voor de openingsact; een korte film van Ivon Spee over de opbouw van ORBINO met daarop aansluitend het openen van de gordijnen.
ORBINO is nu officieel geopend.

Film FATAMORGANA op Regio 22 kabeltv
13 november 2006
Alle films over ORBINO nu voortaan op de kabel in heel Noord-Holland.
Woensdag en donderdag a.s. zendt Regio22, een commerciele zender uit Hoorn, de film over het Kunstproject Fata Morgana uit. Dit project van Toine Klaassen in juni was de start van kunstlab ORBINO langs de N242. Alle kunstprojecten van kunstlab ORBINO worden door de Amsterdamse cineast Andras Hamelberg gefilmd.
Naast KunstNet Alkmaar dus nu ook allemaal te zien in héél Noord-Holland.
Voor de rest van de wereld zijn de uitzendingen van Regio22 ook te bekijken via de live-stream op www.regio22.nl.
Omroep REGIO22 zendt uit in heel Noord-Holland via Multikabel op kanaal S20++ De uitzending is doorlopend van woensdag 15 november vanaf 19.00 t/m donderdag 19.00 uur

Officiële opening ORBINO
09 november 2006
Donderdag 16 november wordt ORBINO officieel geopend.
Eindelijk is het dan zover. Het containerkunstwerk ORBINO, dat langs de N242 staat, wordt donderdag a.s. officieel geopend. De openingshandeling zal worden verricht door gedeputeerde Rinske Kruizinga van Kunst en Cultuur samen met Hans Meijer wethouder Cultuur van de gemeente Alkmaar.
De kunstenaar Luc Deleu, de maker van het containerkunstwerk, zal ook aanwezig zijn.
Verder zullen er twee films te zien zijn van reeds voltooide kunstprojecten die afgelopen zomer plaats vonden.
ORBINO zal nog tot voorjaar 2008 dienen als kunstlaboratorium voor tijdelijke kunstprojecten van UNIT1.

Film NUZEUM op KunstNet Alkmaarse kabeltelevisie
03 november 2006
De hele maand november zendt KunstNet de film NUZEUM uit.
Op uitnodiging van UNIT1 zijn de kunstenaars Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout de afgelopen maand september aan het werk geweest in Kunstlab ORBINO.
De film van Andras Hamelberg laat zien hoe dit kunstenaarsduo het kunstlab verbouwt tot een eigenzinnig archeologisch bezoekerscentrum. Vanuit dit zogenaamde NUZEUM maken zij met het publiek uitstapjes naar een andere tijd.

Uitzending: elke dinsdag in november om 18.15 en 21.15 uur via A9tv (de voormalig Alkmaarse Kabelkrant)

Film NUZEUM-project nu te koop
01 november 2006
De film van Andras Hamelberg over het kunstproject NUZEUM van Mathijs Lieshout en Maurice Bogaert is nu te koop.
September 2006 verbouwden Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout het kunstlab tot een eigenzinnig archeologisch bezoekerscentrum. Vanuit dit zogenaamde NUZEUM maakten zij met het publiek uitstapjes naar een andere tijd.
U kunt de film bestellen door 6,50 euro over te maken op
giro: 96 79 728 t.n.v. UNIT1 o.v.v. DVD NUZEUM.

Open weekend zeer succesvol verlopen
29 oktober 2006
Het afgelopen weekend was ORBINO voor het eerst open voor publiek
De kop is eraf. Na maanden van voorbereiding en een voorspoedige bouw was het dan eindelijk zover: ORBINO ging afgelopen weekend open voor het publiek.
Zaterdag startte aanvankelijk nog rustig maar zondag was het bijna konstant volle bak. Ook de aanwezige kunstenares Frederieke Jochems, die haar komende decemberproject "Kerstboodschappen" presenteerde, had over belangstelling niet te klagen. Een van de bezoekers had zelfs al een videoband mee die Jochems gaat gebruiken in haar kerstfilm.
Het laatste weekend van november zal deze actie nog een keer worden herhaald. Verder kan het publiek de hele maand december ook terecht in Orbino.

ORBINO open voor publiek
25 oktober 2006
Komend weekend is ORBINO opengesteld voor nieuwsgierig publiek
Voor het eerst gaat ORBINO open als uitkijktoren. Komende zaterdag- en zondagmiddag is iedereen in de gelegenheid om de trappen te beklimmen en te genieten van het fraaie uitzicht over de Schermer en het krioelende autoverkeer.
Als extraatje is zondagmiddag ook de filmmaker Frederieke Jochems aanwezig om haar project KERSTBOODSCHAPPEN te presenteren. Zij roept inwoners van Noord-Holland op (oude) homevideo?s en filmpjes in te sturen van hoe zij kerst vieren. Jochems gaat het materiaal bewerken tot de film ?Kerstboodschappen?.
Deze zgn. roadmovie is in de week voor kerst tijdens de avondspits op onverwachte plekken te zien rond ORBINO.

Logo ORBINO siert gevel Sandberg Instituut
07 oktober 2006
Vuurrode logo van ORBINO prijkt op gebouw langs ringweg Amsterdam.
Naar een voorbeeld van de "Million Dollar Homepage" doet het Amsterdamse Sandberg Instituut de gevel van haar academie in de aanbieding.

Aan de gevel van de gerenommeerde kunst- en designopleiding hangen maar liefst 18.000 glazen tegels waarop uiteenlopende boodschappen worden aangebracht; logo's, oneliners, kunstwerken, liefdesbetuigingen.

Als een van de eerste deelnemers aan dit bijzondere project, prijkt het (bescheiden) logo van Orbino tussen giganten als Ikea, Randstad en Lufthansa. Het is wel even zoeken...

ORBINO weer opgebouwd
04 oktober 2006
Na locatie Nauerna begint ORBINO tweede leven naast de N242 in Alkmaar
Het kunstwerk ORBINO van Luc Deleu is in razend tempo weer opgebouwd langs de N242. Container na container werd ingereden en met een telekraan op elkaar gestapeld.
De automobilist die 's morgens nog half slaperig naar zijn werk reed, wreef in de avond zijn ogen uit; wat staat daar nu?
ORBINO, een nieuw landmark in Alkmaar.

ORBINO op kabeltelevisie Alkmaar
03 oktober 2006
De hele maand oktober zendt KunstNet op dinsdag- en donderdagavond én zondagmiddag een film uit over het project Fatamorgana. Dit project van Toine Klaassen in juni was de start van kunstlab ORBINO langs de N242. Alle kunstprojecten van kunstlab ORBINO worden door de Amsterdamse cineast Andras Hamelberg gefilmd. En KunstNet gaat alle films in de loop van de tijd uitzenden.

Uitzending: in oktober elke dinsdag en donderdag om 18.15 en 21.15 uur en elke zondag om 15.00 en 17.00 uur via A9tv (de voormalig Alkmaarse Kabelkrant)

NUZEUM dicht
02 oktober 2006
Het project NUZEUM is gisteren in stijl afgesloten
Afgelopen weekend was de laatste kans om het project NUZEUM te bezoeken.
De beide kunstenaars Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout waren strak in pak aanwezig om bezoekers te woord te staan.
Rond 4 uur zondagmiddag werd het project, dat een maand heeft geduurd, afgesloten middels een optreden van de columnist Ron de Haan.
Daarna bleven de bezoekers tot een uur of zeven napraten onder het genot van een maaltijd van de Dames Komen.

Film FATAMORGANA-project nu te koop
01 oktober 2006
De film van Andras Hamelberg over het kunstproject FATAMORGANA van Toine Klaassen is nu te koop.
In juni 2006 was de Rotterdamse kunstenaar Toine Klaassen aan het werk met zijn project FATAMORGANA. Als een ware ontdekkingsreiziger bracht hij het gebied op eigenzinnige wijze in kaart voor de kunstenaars die na hem komen.
U kunt de film bestellen door 8 euro over te maken op
giro: 96 79 728 t.n.v. UNIT1 o.v.v. DVD FATAMORGANA.

Betonvloer ORBINO gestort
29 september 2006
Vroeg in de ochtend is 20 kub beton gestort
In een straf tempo is de fundering van ORBINO aan het groeien.
Na het zandlichaam en de bekisting met ijzerwerk is nu het beton aan de beurt.
Vroeg in de ochtend draaiden twee enorme betommixers hun inhoud leeg in de bekisting.
De vier stalen draadeinden is het enige dat nu nog zichtbaar boven de betonvloer uitsteekt.
A.s. maandag zal de eerste container daarop worden geplaatst en vastgeschroefd.

Laatste weekend NUZEUM
26 september 2006
Het komend weekend is de laatste kans om het NUZEUM te bezoeken
Het is zover.
Na een maand hard werken en een viertal rondleidingen door de bouwputten van de N242 is het NUZEUM kompleet.
Alle vondsten en filmverslagen hebben een plek gevonden in een perfect vormgegeven ambiance.
De directie nodigt dan ook iedereen uit om in het weekend een kijkje te komen nemen.

Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober is NUZEUM voor het laatst geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Zondagmiddag rond 16.00 uur zullen zowel het NUZEUM als de werkperiode in Alkmaar feestelijk worden afgesloten.
Met toespraken, een performance van huiscolumnist van UNIT1, Ron de Haan en LIVE cooking door DeDamesKomen!

Start fundering ORBINO
20 september 2006
Aannemer Heijmans start met de aanleg van fundering voor ORBINO
Na maandenlang gesoebat en vergunningen is het dan eindelijk zover; de bouw van ORBINO is begonnen.

Pal naast NUZEUM, het lopende project van Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout, wordt nu 1.000 kuub stopzand gestort.
Dit dient als ondergrond voor de betonnen voet van het containerbeeld van Luc Deleu, dat bestaat uit 5 gekoppelde zeecontainers.
Over een paar weken moet blijken of deze fundering in staat is om ORBINO te torsen.

Eerste rondleiding NUZEUM groot sukses
17 september 2006
De eerste rondleiding van NUZEUM was totaal volgeboekt. Het publiek werd over het ruige bouwterrein geleid en gekonfronteerd met een verrassende slotact.
Zaterdag is de eerste rondleiding gestart vanuit het nagelnieuwe NUZEUM. De bezoekers kregen eerst een korte introductie van de directie middels een video. Vervolgens trok het gehele gezelschap, in rode gevarenjacks gehuld, in ganzenpas door het ruige terrein richting de bouwplaats.
Op het hoogste punt van een enorme zandberg volgde daar een demonstratie van de NUZEUM-gedachte middels een heus riddergevecht.
Na terugkeer in het NUZEUM was er een drankje en bleef menigeen nog wat napraten met de kunstenaars en bezoekers over deze bijzondere archeologische benaderingswijze.
Locatie: grasveld hoek Schermerweg/Provinciale Weg N242 Alkmaar (bij Kraspolderbrug). Zie locatie

Werkperiode: de hele maand september 2006
Laatste rondleidingen: Za 23 sept. om 19.00 uur en Zo 24 sept. om 15.00 uur - reserveren via 06 122 77 174
Afsluiting: 30 september en 1 oktober van 12 tot 17 uur

Komend weekend rondleidingen NUZEUM
13 september 2006
A.s. zaterdag en zondag zijn er rondleidingen in de bouwputten van de N242
Komen weekend gaat het NUZEUM in aanbouw even open.
Hier vindt nml. de start plaats van een serie archeologische rondleidingen door de bouwputten van de N242.
Zaterdag is de eerste om 19.00 uur. Deze is reeds geheel volgeboekt.
Voor zondag 15.00 uur zijn er nog enkele plaatsen vrij.
Let wel op, goed schoeisel is een must.
Wilt U mee , reserveer dan tijdig via 06 122 77 174

Inschrijvingen rondleidingen suksesvol gestart
09 september 2006
Presentatie van Nuzeum tijdens Alkmaarse Uitmarkt trok veel publiek
Afgelopen nacht is de Alkmaarse Uitmarkt druk bezocht.
Midden op het Cultuurplein stond de presentatie van NUZEUM.
Een rode zeecontainer was verbouwd tot filmdoos en een tekstkar maakte het beeld kompleet.
De kunstenaars, gehuld in signaalrode werkkleding en voorzien van helm en laptop stonden 10-tallen mensen te woord. Naast informatie over ORBINO was er ook veel belangstelling voor de rondleidingen in het kader van het project NUZEUM.
Op de achtergrond werden werkbeelden geprojecteerd van het NUZEUM in aanbouw op locatie.
Rond 12 uur 's nacht bleek de 1e rondleiding op zaterdag 16 september reeds geheel volgeboekt.
Voor de andere 3 rondleidingen zijn nog plaatsen beschikbaar.
Wilt U mee , reserveer dan tijdig via 06 122 77 174
Locatie: grasveld hoek Schermerweg/Provinciale Weg N242 Alkmaar (bij Kraspolderbrug). Zie locatie
Werkperiode: de hele maand september 2006
Rondleidingen: 16/17 en 23/24 september 2006 - reserveren via 06 122 77 174
Afsluiting: 30 september en 1 oktober van 12 tot 17 uur


NUZEUM op Alkmaarse Uitmarkt
06 september 2006
Voorproefje NUZEUM tijdens Kunst tot de Nacht
Tijdens Kunst tot de Nacht, de Alkmaarse variant van de Uitmarkt, staat UNIT1 met een knalrode zeecontainer midden op het Cultuurplein. Deze container is onderdeel van Kunstlab ORBINO, een laboratorium dat in de periode 2006/2007 neerstrijkt op de locatie kruising Kraspolder - N242 (ring Alkmaar Oost).

Speciaal voor Kunst tot de Nacht komen de kunstenaars Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout even uit de bouwputten van de N242 tevoorschijn om hun project NUZEUM te presenteren.
Zij lichten een tipje van de sluier op en laten U beelden zien van de opgravingen die zij momenteel verrichten.

Middels unieke filmopnamen van cineast Andras Hamelberg krijgt U een voorproefje van wat komen gaat.
Ook kunt U ter plekke intekenen op de speciale NUZEUM-rondleidingen op locatie de komende weekenden
Kunst tot de Nacht
locatie Canadaplein Alkmaar centrum
Datum: vrijdag 8 september
Tijd: van 19.00 tot 24.00 uur

Zaal voor NUZEUM opgebouwd
03 september 2006
Vrijdag 1 september is het bovenstuk van het kunstwerk ORBINO in elkaar gezet.
Deze ruimte dient de komende maand als huisvesting voor het project NUZEUM
Met behulp van een gigantische torenkraan en ervaren grondwerkers zijn de 3 containers op de bouwlokatie van ORBINO geplaatst. Vervolgens zijn de delen voorzien van afdichtrubbers en met kettingtakels naar elkaar getrokken. Met speciale koppelingsankers uit de zeecontainerindustrie zijn alle delen tenslotte gefixeerd.
De klus was nog niet geklaard of de kunstenaars Mathijs Lieshout en Maurice Bogaert namen reeds bezit van de zaal.
Hout en hulpmaterialen vulden in een oogwenk de ruimte en de inrichting van het NUZEUM was begonnen.

Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout presenteren: NUZEUM
27 augustus 2006
Ontdekking van geschiedkundig nulpunt tijdens aanleg N242. Bouw Nuzeum gaat in september van start.
Bij de aanleg van de N242 is aardig wat grond overhoop gehaald. Zoals vaker bij dit soort grootschalige bouwprojecten zijn ook hier zaken van archeologische waarde bloot komen te liggen. Dit keer levert dat niet alleen de wegenbouwers hoofdbrekens op (alweer vertraging!), ook de archeologen en geschiedkundigen staan rond de N242 met de handen in het haar. Als we onze en andere tijden willen begrijpen dan zijn de begrippen verleden, heden en toekomst op een kwalijke manier verwarrend. Beter is het om te denken in termen van nu en niet-nu.

Om de geschiedkundige herziening inzichtelijk te maken bouwen beeldend kunstenaars Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout een kompleet Nuzeum.
In de weekenden nodigen Bogaert & Lieshout u uit voor excursies in het onderzoeksgebied, de bouwputten van de N242.

In het laatste weekend van september bent u van harte welkom bij de feestelijke opening van het Nuzeum.
Locatie: kruising Nw. Schermerweg - Provinciale Weg (bij Kraspolderbrug). Zie locatie

Werkperiode: de hele maand september 2006

Rondleidingen:
Za 16 sept. om 19.00 uur / Zo 17 sept. om 15.00 uur
Za 23 sept. om 19.00 uur / Zo 24 sept. om 15.00 uur
* de rondleidingen zijn gratis maar vanwege beperkte beschikbaarheid gelieve te reserveren via 06 122 77 174 of nuzeum@mauricebogaert.nl

Afsluiting: Za 30 sept. en Zo 1 okt. van 12.00 tot 17.00 uur

Toine Klaassen draagt vuur over
03 juli 2006
Tijdens het afsluitende weekend heeft Toine Klaassen na 2 weken werken in de bouwputten van de N242 met een vuuract zijn werk gepresenteerd.
Met een gemeten temperatuur van ruim 35 graden op het werkterrein rond de container van Kunstlab ORBINO is er een einde gekomen aan 2 weken keihard werken voor de kunstenaar Toine Klaassen.
Eerst werd de toon gezet door een column van Bureau Ron de Haan met als titel: 'de ijscoman'.
Daarna kon het publiek dwalen door de beelden en installaties en genieten van foto en video in het werklab en een privatebios.
Daarbij kreeg men een goede indruk van de werkwijze van de kunstenaar en de ontstaangeschiedenis van zijn beelden en installaties, feitelijk de residuen van zijn verkenningstochten door de bouwputten van de N242.
Middels een vuuract droeg Toine Klaassen vervolgens het stokje symbolisch over aan de twee volgende kunstenaars Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout die in de maand september aan het werk gaan.

Kunstenaar onthult ware aard N242
25 juni 2006
Onderzoeksresultaten van Toine Klaassen worden a.s. zondag gepresenteerd op locatie.
Als onderzoeker in het ORBINO kunstlab bivakkeert de kunstenaar Toine Klaassen al enige tijd in de bouwputten van de N242. De afgelopen week is hij almaar dieper doorgedrongen in de verborgen wereld van drijfzand, greppels, asfalt en plassen. Zijn ontdekkingstochten, gehuld in beschermende kleding en gewapend met camera en notitieblok, leveren meer en meer informatie op over de ware aard van dit stuk Holland.

Eind deze week zal hij zijn bevindingen presenteren middels foto en film op zijn thuisbasis bij de Kraspolderbrug. Zijn onderzoeksresultaten zullen de basis vormen voor de kunstenaars die na hem komen.
Praktische informatie:
 • Afsluitend weekend za 1 en zo 2 juli van 12 tot 17 uur
 • Zondag 2 juli om 15 uur presentatie onderzoek
 • Locatie: grasveld hoek Schermerweg/Provinciale Weg N242 Alkmaar (bij Kraspolderbrug). Zie locatie

 • Televisie-opnamen voor Pols Hoogte
  22 juni 2006
  Een cameraploeg van het programma Pols Hoogte van RTVNH heeft vandaag opnamen gemaakt van Toine Klaassen op locatie.
  Kunstenaar Toine Klaassen is een van de onderwerpen in de uitzending van Pols Hoogte, het wekelijkse cultuurmagazine van TV Noord-Holland.
  Reportages over uiteenlopende culturele zaken uit stad en provincie. Met daarnaast de vaste rubriek Bubbels, waar Andrea van Pol premièrefeestjes, boekpresentaties en vernissages bezoekt.
  Het item staat gepland voor de uitzending van donderdag 29 juni vanaf 17.45 elk uur.

  Kunstenaar te water
  19 juni 2006
  Automobilisten zien man in water lopen.
  Voor de automobilisten vanuit Heerhugowaard moet het een raar gezicht zijn; een eenzame man midden in een enorme waterplas rondploeterend.
  Toine Klaassen zwoegt in een waddiwaddi, een rubberen broek met laarzen, moeizaam door de waterpartij naast de Kraspolderbrug.
  Hij is de bodem aan het onderzoeken om te kijken of die stabiel genoeg is om er een object te plaatsen.
  In de komende ochtendspitsen moet een en ander zichtbaar worden.

  Eerste journalist gesignaleerd
  16 juni 2006
  RTVNH doet radiointerview op locatie.
  Kunstenaar Toine is nog nauwelijks bekomen van zijn eerste overnachting in Kunstlab ORBINO of daar staat reeds een radiomaker voor zijn neus.
  Fris van de lever poneert Toine een reeks grondfilosofische one-liners betreffende zijn aanwezigheid en werkzaamheden.
  Dit alles resulterend in een 4 minuten durend nieuwsitem zo rond de klok van 1.

  Toine Klaassen van start met ORBINO
  13 juni 2006
  Het project ORBINO gaat na bijna een jaar voorbereiding eindelijk van start met de eerste kunstenaar Toine Klaassen.
  Vandaag is in aanwezigheid van de kunstenaar en een complete cameraploeg een witte zeecontainer van UNIT1 geplaatst.Dit als voorbereiding op het project FATAMORGANA van Toine Klaassen.
  Op donderdag 15 juni start Klaassens verkenningstocht door de bouwputten van de N242 vanuit deze tijdelijke woon/werkplaats.
  De expeditie moet informatie opleveren omtrent de mogelijke bouwplaats van Kunstlab ORBINO in de daarop volgende maanden. Als een ware ontdekkingsreiziger zal hij het gebied op eigenzinnige wijze in kaart brengen voor de kunstenaars die na hem komen. Zijn acties zullen zowel de passerende automobilisten als de aanwezige wegenbouwers regelmatig een moment uit hun gangbare, alledaagse denkwereld halen.
  locatie: kruising Nieuwe Schermerweg - Provinciale Weg (bij Kraspolderbrug).
  werkperiode: 15 juni t/m 30 juni 2006
  afsluiting: 1 en 2 juli van 12 tot 17 uur

  Project Toine Klaassen uitgesteld
  01 juni 2006
  De start van het project Fatamorgana van Toine Klaassen is uitgesteld. Dit in verband met de lopende bouwaanvraag voor het containerkunstwerk ORBINO.
  Zolang er geen helderheid is over de exacte bouwlocatie van ORBINO en de daarmee samenhangende bouwvergunning, is de start van het Kunstlab ORBINO voor 2 weken uitgesteld.
  Toine Klaassen, geplend voor de hele maand juni, meldt vanuit Rotterdan dat hij in de startblokken staat en gaat beginnen zodra er een nieuwe datum bekend is.
  De betrokken partijen doen er intussen alles aan om de zaak zo snel mogelijk helder te krijgen.
  Een woordvoerder wist te melden dat er nu gemikt wordt op de 15e juni a.s.
  In de komende week wordt duidelijk of de kunstenaar dan alsnog kan gaan starten met de uitvoering van zijn project.

  Cineast Andras Hamelberg vaste filmer ORBINO
  27 april 2006
  De Amsterdamse cineast Andras Hamelberg filmt alle kunstprojecten in en rond Kunstlab ORBINO.
  Alle kunstenaars die de komende 2 jaar aan het werk gaan op lokatie N242 zullen worden vastgelegd op video.
  Zo onstaat er een serie "portretten' van unieke kunstgrepen in de bouwputten. Dit materiaal vormt de basis voor ORBINO, de film, medio maart 2008.
  De Amsterdamse cineast Andras Hamelberg tekent voor deze bijzondere klus.

  Eerste kunstenaar gecontracteerd
  19 april 2006
  De Rotterdamse kunstenaar Toine Klaassen start juni in bouwput ORBINO.
  Gisteren is het contract getekend tussen UNIT1 en Toine Klaassen voor zijn deelname aan Kunstlab ORBINO.
  In de maand juni zal hij als een vooruitgeschoven verkenner de mogelijke bouwlocatie van het containerkunstwerk ORBINO onderzoeken.
  Daarbij zal hij een reeks van korte acties doen en ingrepen toepassen die het karakter hebben van een FATA MORGANA.

  Bouwlocatie in voorbereiding
  13 april 2006
  De bouwlocatie krijgt al meer vorm. De nieuwe weg waarlangs het zandlichaam komt, is reeds in gebruik.
  Voor de bouw van ORBINO wordt er eerst een zandlichaam naast de weg gemaakt. Vervolgens wordt daar de fundering van het bouwwerk in aangebracht. Het publiek zal via een houten trap tegen het zandlichaam omhoog naar ORBINO kunnen klimmen om daar te genieten van het uitzicht op de werkzaamheden.

  Kunstlab ORBINO weer opgebouwd
  20 februari 2006
  Medio mei 2006 wordt ORBINO, na ruim een jaar in opslag te hebben gelegen, weer opgebouwd. De locatie is de ringweg N242 langs Alkmaar die momenteel één grote bouwput is.
  Deze locatie kenmerkt zich door grote infrastructurele veranderingen met veel publieke aandacht. We zijn hier getuige van een wegenbouwkundige krachttoer in het overgangsgebied van stad naar platteland. Kenmerken van deze bouwput zijn transformatie en tijdelijkheid.

  UNIT1, het nomadisch Kunstcentrum uit Alkmaar, gaat ORBINO gebruiken als laboratorium om de transformatie en tijdelijkheid van dit kunstmatige landschap te onderzoeken en zichtbaar te maken voor een breed en nieuw publiek.

  UNIT1 als kunstprojectontwikkelaar in de wegenbouw!
  Op uitnodiging van UNIT1 gaan diverse kunstenaars als beeldenbouwers afwisselend een maand aan de slag op locatie. Dit resulteert iedere keer in een presentatie. Voor 2006 zijn er 4 kunstenaars/groepen gedacht.
  Bij de provincie Noord-Holland vindt u meer informatie over de recontructie van de ringweg N242.

  Kunstwerk ORBINO krijgt tweede leven
  17 maart 2005
  In 2002 maakte Luc Deleu het kunstwerk ORBINO. Het containerkunstwerk werd door Kunst en Cultuur Noord-Holland op Stortlocatie Nauerna geplaatst. Nadat ORBINO twee jaar op deze locatie heeft gestaan, krijgt het een nieuw leven.
  Deze week wordt ORBINO, nadat het twee jaar op de stortlocatie heeft gestaan, gedemonteerd en vervoerd naar een tijdelijke opslag. In de volgende fase krijgt ORBINO een tweede leven op een nieuwe locatie in Noord-Holland. ORBINO zal geplaatst worden in het landschap rond Alkmaar en daar gaan dienen als tijdelijk kunstlab voor UNIT1 waar locatiegebonden kunstprojecten zullen worden gerealiseerd.  Kunstenaarsinitiatief UNIT1 produceert en programmeert Kunstlab ORBINO.
  Kunst en Cultuur Noord-Holland heeft Orbino in opdracht van de Provincie Noord-Holland geplaatst,
  als onderdeel van de reconstructie van de N242, de Oostelijke ringweg van Alkmaar.